Další průlom ruských linií. To nejlepší ale teprv přijde, slíbil generál a označil příští cíl

Ukrajinci i nadále bojují proti ruským agresorům.

Ukrajinci hlásí, že se jim podařilo dosáhnout dalšího průlomu v ruské obraně, tentokrát poblíž obce Verbove v Záporožské oblasti. Informuje o tom americká stanice CNN s odkazem na vysoce postaveného ukrajinského generála Oleksandra Tarnavského. Ten slibuje nový ještě rozsáhlejší průlom, pokud se ukrajinským silám podaří obsadit klíčovou strategickou pozici. Tarnavskyj mimo to popsal, jaké problémy Ukrajincům nejvíce ztěžují jejich postup.

„Na levém křídle u Verbove máme průlom a pokračujeme zde v postupu,“ popsal pro CNN Tarnavskyj. Zároveň však připustil, že Ukrajinci nepostupují tak rychle, jak by si velení představovalo. „Není to tak rychlé, jak jsme předpokládali. Není to jako ve filmech o 2. světové válce,“ komentoval generál. Nechce však prý rozhodně ztratit získanou iniciativu.

PODÍVEJTE SE: Ukrajinci prolomili ruskou obranu

Mimo to Tarnavskyj slibuje, že další a ještě rozsáhlejší průlom mohou Ukrajinci zajistit v případě, že se jim podaří obsadit město Tokmak. To je aktuálně důležitou logistickou pozicí pro Rusko na jihu Ukrajiny.

Průlom podle ukrajinského generála přijde v okamžiku, kdy se vojsku podaří Tokmak osvobodit. „Myslím, že k tomu dojde po Tokmaku. Rusové v oblasti momentálně spoléhají na hloubku svých obranných linií,“ pokračoval Tarnavskyj. Podle CNN se ukrajinské síly nachází stále zhruba 20 kilometrů od Tokmaku.

Jak bylo zmíněno, Rusové zde využívají postavené obranné pozice, které překřtili na Surovikinovu linii. Jméno nese po dnes už bývalém veliteli ruských sil na Ukrajině Sergeji Surovikinovi. Dřívější zprávy Ukrajinců přitom hlásily, že Rusové defenzivní postavení pod velením Valerije Gerasimova nevyužívají.

Surovikinova linie však nepředstavuje hlavní hrozbu pro Ukrajince, alespoň podle Tarnavského. Za horší považuje minová pole a obranné pozice v lesích, stejně tak nebezpečné křižovatky ideální pro křižnou palbu nebo přepad.

„Je tu kombinace malých, ale velmi škodlivých skupinek nepřátel, které jsou rozestavěny velmi precizně,“ popsal pro CNN ukrajinský generál. Na druhou stranu dodal, že Ukrajinci i tak postupují. „Akce našich vojáků je pomalu tlačí zpět,“ doplnil Tarnavskyj.

Ohrozí protiofenzivu déšť?

„Tokmak je tím nejmenším cílem. Hlavní je dostat se na naše právoplatné hranice,“ řekl dále velitel. Aktuálním cílem Ukrajinců je odříznout okupovaný poloostrov Krym od pozemní části Ukrajiny na jih od Záporoží a na východ od Chersonu. Tuto oblast aktuálně ovládají Rusové.

Podle Tarnavského nehrozí, že by se postup Ukrajinců zastavil, a to ani se zhoršujícím se počasí. Přichází období, kdy dochází k intenzivním dešťům, které rozmočí půdu natolik, že se v ní těžká technika špatně pohybuje. Tarnavskyj však tvrdí, že Ukrajinci postupují v malých skupinkách a většinou jde o pěší jednotky.

„Počasí může být značně ztěžující překážkou během postupu, ale když se podíváme na to, jak jdeme kupředu, většinou bez vozidel, tak si nemyslím, že počasí bude mít na protiofenzivu velký vliv,“ pokračoval ukrajinský generál v rozhovoru pro CNN.

Dodal, že ani Rusové aktuálně neužívají útoky ve velkých skupinách. Většinou teď na frontě dochází ke střetům malých jednotek kolem 10 až 15 mužů. Moskva se podle generála z některých svých dřívějších chyb poučila. „Rusové se učí rychle, nic jiného jim ani nezbývá. Pokud se nepoučí, prohrají rychleji,“ komentoval Tarnavskyj.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina Krym Rusko Kyjev Valerij Gerasimov Druhá světová válka Záporoží ruská invaze na Ukrajinu Záporožská oblast Sergej Vladimirovič Surovikin Tokmak