Ukrajinci jsou pod obrovským tlakem. Zelenskyj už musí být hodně vyčerpán, míní expert

Ukrajinský voják v zákopu

Válka na Ukrajině 30. 3. 2024

Ukrajincům chybí náboje i protivzdušná obrana. Volodymyr Zelenskyj musí být už hodně psychicky vyčerpán. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politický geograf Vladimír Baar. Ukrajinci podle něj i přes nepříznivou situaci dělají vše pro to, aby se před ruskými okupanty ubránili. Klíčovým faktorem nadále zůstává podpora napadené země západními státy.

„Ukrajinci jsou nyní pod obrovským tlakem. Chybí jim náboje i protivzdušná obrana, což dokazuje několik úspěšných ruských zásahů z posledních týdnů. Jde o opravdu velmi složitou situaci,“ řekl Baar ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj je škoda, že si západní země plně neuvědomují vážnost situace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tři výstřely, tři zničené tanky. Ukrajinci ukázali záběry totální likvidace ruského konvoje

„V Evropě se již do značné míry vyčerpávají vojenské kapacity, které jsme schopni na Ukrajinu dodat. Zároveň vidíme, že se česká muniční iniciativa nesetkala s úplně stoprocentní podporou od některých zemí. Přibývají kverulanti,“ doplnil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dokonce v rozhovoru pro americký list The Washington Post uvedl, že pokud Kyjev neobdrží slíbenou americkou vojenskou pomoc, kterou nyní blokují spory v Kongresu, budou ukrajinské síly muset začít po malých krůčcích ustupovat. Zelenskyj nicméně dodal, že hledá cesty, jak tomuto nepříznivému scénáři zabránit.

„Myslím si, že Volodymyr Zelenskyj musí být už hodně psychicky vyčerpán. Pořád je ale na něm vidět, že se nemíní vzdát. Dělá vše pro to, aby Ukrajinu zachránil. Málokdo si umí představit, že by se bránil více než dva roky armádě, která používá nejrůznější prostředky, aby zastrašila civilní obyvatelstvo. Rusko vede válku v duchu – všechno zničíme a po nás potopa,“ sdělil Baar.

Americká vláda od začátku ruské invaze posílá na Ukrajinu vojenské vybavení ze svých zásob, které pak doplňuje za peníze uvolněné Kongresem. Na konci loňského roku však vyčerpala poslední prostředky, které zákonodárci na tento účel uvolnili. Americká vojenská pomoc je od té doby ochromená.

Tagy: