Ukrajinci jsou schopni zaútočit i na Moskvu. Kyjevu by to ale spíš uškodilo, říkají analytici

Útok Ukrajiny na Moskvu by pro Kyjev nebyl strategický, shodli se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politický geograf Vladimír Baar a bezpečnostní analytik Jiří Vojáček. Ačkoliv by toho byla armáda schopna, mohla by pohořet i z toho důvodu, že by se jí nepodařilo zasáhnout nejzásadnější cíle.

To, že Američané Ukrajincům měli vymluvit raketový a dronový útok na ruské hlavní město, podle Baara značí ostražitost USA. „Útok na Moskvu by byl v Rusku velmi negativně vnímán a nemyslím si, že by Ukrajině přinesl něco zásadního. Byla by to dobrá ukázka toho, že jsou schopni zasáhnout i Moskvu,“ vysvětlil.

ČTĚTE TAKÉ: Komplikace pro ukrajinské vojáky. Ruští okupanti se chlubí „neviditelnými plášti“

Z hlediska celkového výsledku války by ale tento krok Ukrajince mohl prý i poškodit. I proto Američané dle něj vědí, co činí. „Nechtějí, aby konflikt tímto způsobem eskaloval, protože Ukrajincům by nic extra pozitivního nepřinesl,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Příklad jako Pearl Harbor

Podle Vojáčka by navíc Ukrajinci v cílech nemuseli být tak úspěšní. „Na Moskvu jsou schopni zaútočit, nějak efektivně však ne. Nejsou schopni zaútočit na Kreml nebo na budovu ministerstva zahraničí či obrany a nějaké skutečně významné cíle, které by podkopaly ruské snažení na Ukrajině,“ vysvětlil.

Takovou teoretickou strategii přirovnal k akci, kdy za 2. světové války Japonci zaútočili na přístav Pearl Harbor. „Přestože Američané neměli žádné prostředky, zorganizovali jeden rychlý jednorázový nálet na Tokio. Byl to velmi symbolický, malý nálet, který ale povzbudil americké vojáky a americkou veřejnost. Toho jsou Ukrajinci jistě schopni, ale byl by to jaksi propagandistický útok,“ souhlasil s Baarem i Vojáček.

Zpráva o takových plánech Kyjeva se v médiích objevila v pondělí. Vedení ukrajinské vojenské rozvědky prý útok plánovalo před prvním výročí ruské invaze na Ukrajinu. Informoval o tom americký The Washington Post.

Poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak zprávy o plánovaných operacích popřel. „Změnila by průběh války? Přinutila by Rusy utéct?“ uvedl s tím, že podobné anonymní zdroje mají jedině „katastrofickou“ funkci – vytvářet na Západě dojem, že Ukrajina je iracionální, infantilní a impulzivní země, které je nebezpečné svěřovat pořádné zbraně.

Tagy:
Pearl Harbor Moskva Ukrajina pořady CNN Prima NEWS USA Rusko Kyjev 360° Druhá světová válka ruská invaze na Ukrajinu Mychajlo Podoljak