Obklíčí Ukrajinci Bachmut? Cenu za získaný metr si neumíte představit, popsali vojáci Zrnovi

Ukrajinský tank poblíž Bachmutu

Jak Ukrajinci postupují u Bachmutu?

Obecně platí, že Ukrajinci pomalu postupují po jižním a severním okraji Bachmutu. Nejoptimističtější scénáře, že by se jim podařilo město obklíčit, bych ale tak nadšeně neviděl. Přímo z Ukrajiny to uvedl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Připomněl, že se jejich postupy měří na desítky, maximálně stovky metrů. „Vojáci, kteří se vrátili z Donbasu kousek od Bachmutu zdůrazňovali, že si nikdo nedokáže představit cenu, kterou je nutné platit za každý metr dobře opevněného území,“ citoval navrátilce z boje, s nimiž aktuálně tráví čas.

Aktuálně se Zrno nachází v Sumské oblasti na hranicích s Ruskem, stále je však ve společnosti členů ukrajinské armády. I k němu se z otevřených zdrojů dostaly informace o postupu Ukrajinců u Bachmutu – a údajně i uvnitř města.

„Objevují se takové zprávy, ale byl bych skeptický do doby, než budeme mít vizuální potvrzení, že je obec pod kontrolou ukrajinských jednotek. Obecně platí, že Ukrajinci pomalu postupují po jižním a severním okraji Bachmutu. Nejoptimističtější scénáře, že by se jim podařilo město i obklíčit, bych zatím tak nadšeně neviděl. Bavíme se o postupu, který se měří v desítkách, maximálně stovkách metrů,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Generál Surovikin byl tajný VIP člen vagnerovců. Dokumenty zmiňují i další vysoké šarže

Nicméně přiznává, že k postupu na ukrajinské straně dochází. „Často rychleji než při dobývání Bachmutu Rusy, které trvalo skoro 10 měsíců. Na nějaký zásadní posun bych si ale ještě počkal. Jsem s vojáky, kteří se vrátili z Donbasu, kousek od Bachmutu, a zdůrazňovali, že si nikdo nedokáže představit cenu, kterou je nutné platit za každý metr dobře opevněného území,“ citoval Zrno Ukrajince.

Jak připomněl politický geograf Libor Jelen, Bachmut má symbolický, ale i strategický význam. „Týdny zpátky se hodně mluvilo, jaký má město význam pro Rusy – dobývali ho od loňského srpna. Ukrajinci tam prolili spoustu krve, utrpěli materiální škody. Bylo by symbolické, kdyby ukrajinskou vlajku vyvěsili nad Bachmutem,“ podotkl. „Nicméně bych jako geograf upozornil i na význam strategický – jeho poloha je na dopravní křižovatce, silnici, může mít také velký železniční význam. Ukrajinci se navíc nechtějí zastavit jen u něj,“ upozornil Jelen.

Jak experti hodnotí vystoupení Putina, který odjel z Ruska do oblasti severního Kavkazu? A co se skrývá za ukrajinským útokem u řeky Dněpr? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: