Ukrajinci plánovali útok na Donbas, tvrdí Rusko a zveřejnilo důkaz. Expert ho zpochybnil

Ukrajinská teritoriální obrana nedaleko Kyjeva

Ruské ministerstvo obrany ve středu zveřejnilo dokument, o němž tvrdí, že jde o originál tajného rozkazu svědčícího o tom, že Kyjev připravoval na březen útok na Donbas. Informovala o tom agentura TASS. Ukrajinská strana zatím na tuto zprávu nereagovala, nicméně ředitel investigativního webu Bellingcat Christo Grozev na Twitteru ruské důkazy zpochybnil. Část Donbasu na východě Ukrajiny ovládají proruští separatisté. Ochranou ruského obyvatelstva v Donbasu Moskva mimo jiné ospravedlňuje svou nynější agresi vůči Ukrajině.

Podle ruského ministerstva ve zmíněném rozkazu z ledna, který byl předán velení ukrajinské Národní gardy, je „podrobně rozepsán plán přípravy jedné z úderných skupin na útočné operace v zóně takzvané operace spojených sil v Donbasu“, napsal TASS.

Tajný rozkaz podle Moskvy vydal velitel Národní gardy generálplukovník Mykola Balan 22. ledna. Podle názvu dokumentu se mělo jednat o „organizaci výcviku praporu taktické skupiny 4. operační brigády k plnění bojových (speciálních) úkolů v operaci společných sil v rámci brigády ozbrojených sil Ukrajiny“.

Šéf skupiny Bellingcat Christo Grozev na svém Twitteru ruské důkazy zpochybnil. Podle Grozeva je dokument pravděpodobně pravý, vůbec se v něm ale nepíše o povstaleckých republikách na Donbasu, proti kterým měl být domnělý ukrajinský útok veden. Šéf investigativních novinářů naopak tvrdí, že v dokumentu se píše o tom, že Ukrajina se chystala založit na západě země vojenské základny, jelikož se obávala sílící ruské agrese.

Tagy: