Putin vystoupil s novým projevem. Buďte hrdé na své muže ve válce, vzkázal ženám

Ruský prezident Vladimir Putin během svého projevu k příležitosti Mezinárodního dne žen 8. března 2022

Putin vyloučil povolání záloh

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém úterním projevu poděkoval všem ženám, které slouží v ruských ozbrojených silách během „zvláštní vojenské operace“ na Ukrajině. Podotkl, že boje se týkají jen profesionálů, takže k dodatečnému povolání záloh určitě nedojde.

„Žijeme v těžké době. Máme globální ekonomické výzvy a problémy, vojenské konflikty. Je zde nevyhnutelná potřeba chránit naše lidi a naši zemi, máme pandemii a boj o život a zdraví milionů občanů,“ začal Putin svůj projev k příležitosti Mezinárodního dne žen 8. března.

Podle něj ani během 2. světové války nic nebránilo ruským mužům vyznávat lásku svým ženám. „Tato láska je podporovala a inspirovala,“ dodal ruský prezident, který byl hlavním iniciátorem vpádu ruských vojsk 24. února na Ukrajinu. Zatímco ve světě se tento čin považuje za invazi a válku, Putin akci opět nazval „zvláštní vojenskou operací“.

„Má zvláštní slova úcty patří ženám, které plní svou povinnost a slouží v ruských ozbrojených silách. Děkuji vám, že jste zůstaly věrné naší vlasti,“ vzkázal Putin v úterním projevu. Obrátil se na matky, manželky, sestry, nevěsty a přítelkyně vojáků a důstojníků, kteří podle něj „brání Rusko v boji“. „Chápu, jak se o své blízké bojíte. Můžete na ně být hrdé stejně, jako je na ně hrdá celá země a bojí se o ně spolu s vámi,“ dodal.

Zadané úkoly řeší pouze profesionální vojáci

Spojené státy odhadují, že od začátku války Rusové vypálili na Ukrajinu 600 raket a do ofenzivy se již zapojilo 95 procent vojáků, které Moskva před invazí shromáždila u hranic. Putin podotkl, že se boje budou týkat vždy jen profesionálů.

„Chtěl bych zdůraznit, že vojáci podléhající branné povinnosti se neúčastní a nebudou účastnit vojenské operace a nedojde k dodatečnému povolání záloh. Zadané úkoly řeší pouze profesionální vojáci. Jsem přesvědčen, že spolehlivě zajistí bezpečnost a mír pro obyvatele Ruska,“ prohlásil v úterní řeči.

Boje na Ukrajině si podle OSN vyžádaly už 474 civilních obětí, dalších 861 lidí bylo zraněno. Informoval. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová v úterý oznámila, že během války zemřelo nejméně 41 dětí. Podle Ukrajiny ztratili Rusové od začátku invaze téměř 12 tisíc vojáků. Rusko minulý týden přiznalo 498 padlých a 1 597 zraněných. Informace obou stran ale lze jen těžko ověřit.

Tagy: