Protivzdušná obrana v Moskvě? Není to kvůli Ukrajině, v Kremlu už začal převrat, tvrdí expert

Politický expert a spisovatel Mikhail Sheitelman se domnívá, že instalace systému protivzdušné obrany Pancir-S1 na střechy moskevských administrativních budov nemusí souviset s tím, že by se Kreml obával útoků z Ukrajiny. Podle něj se představitelé Ruské federace chrání spíše před možnou občanskou válkou. Řekl to v rozhovoru pro televizní stanici Freedom.

„Moskva vybudovala protiraketový pás ještě v dobách SSSR, který je dostatečně široký,“ připomněl Sheitelman. Proto si myslí, že protivzdušná obrana Pancir-S1 nebyla instalována kvůli hrozbě útoku z Ukrajiny.

„Všimněte si také, že systémy protivzdušné obrany byly rozmístěny na administrativní budovy, nikoliv vojenské továrny, základny nebo ropné sklady, u kterých existuje reálná hrozba. Bojí se totiž revoluce, vojenského převratu v zemi,“ odhadl Sheitelman. Podle něj ruští vysoce postavení činitelé těmito prostředky nebrání Moskvu, ale sami sebe. „Chráněny jsou jen určité státní struktury, které jsou spojené s určitými lidmi. Ministerstvo obrany, Putinova rezidence – to vše je jedna parta,“ doplnil spisovatel.

Věří, že v Kremlu došlo k nějakému převratu. Důkazem toho je podle něj nedávné jmenování Valerije Gerasimova velitelem ruských jednotek na Ukrajině. „Je to začátek občanské války, občanské konfrontace, která ještě není horká. Zatím je to studená občanská válka, ale už probíhá,“ doplnil.

Moderátorka rozhovoru se ho také zeptala, zda rozmístění protivzdušné obrany podle něj nesouvisí se snahou zastrašit obyvatele Ruska. Hovořila také o nové vlně mobilizace, která měla podle ukrajinských odhadů nastat už začátkem ledna. Zatím se tak ale nestalo. „Nemyslím si, že to dělají proto, aby někoho o něčem přesvědčili nebo zastrašili. V situaci, kdy v zemi vlastníte veškeré televizní stanice, můžete lidi přesvědčovat i jednodušším způsobem než umisťovat protiraketové systémy na střechy budov v Moskvě,“ uvedl ve vysílání stanice Freedom rodák z Petrohradu žijící v Kyjevě.

„Pokud totiž hovoříme o mobilizaci, lidé se mobilizují nikoliv v hlavní městě, ale v Petropavlovsku-Kamčatském nebo Ulan-Ude. Tito lidé nikdy neviděli Moskvu ani budovy, na nichž se systémy instalují. Pro ně je to všechno velmi vzdálený příběh. Je to stejné, jako kdyby jim řekli, že se něco děje ve Washingtonu,“ doplnil odborník.

Peskov situaci nekomentoval

Na sociálních sítích se tento týden objevily dosud neověřené snímky systémů protivzdušné obrany rozmísťovaných po ruské metropoli. Jeden z nich zachycoval jeřáb, jak zvedá na střechu budovy ministerstva obrany vozidlo se systémem Pancir-S1. Na dalším byl údajně tentýž systém nedaleko oficiální rezidence prezidenta Vladimira Putina Novo-Ogarjovo u Moskvy. Moskevské úřady ani ruské ministerstvo obrany se k těmto zprávám zatím nevyjádřily.

Bezpečnostní analytik Michael Borowitz předpokládá, že posílení protivzdušné obrany hlavního města může souviset s častými útoky na vojenská zařízení nacházející se na ruském území. Největší pozornost minulý měsíc vzbudily údery na letecké základny strategických bombardérů u Saratova a Rjazaně, ležící stovky kilometrů od ukrajinských hranic. Kyjev se k útokům oficiálně nepřihlásil, ukrajinští představitelé ale v komentářích naznačovali, že za nimi stojí.

Podle mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ignata Rusové zřejmě „něco očekávají“, když se rozhodli rozmístit tyto komplexy na střechy budov. „V normálních zemích se rozmisťují modulární instalace, které mohou automaticky sestřelovat vzdušné cíle, ale tady se umisťují kolová vozidla na střechách domů obrovskými jeřáby. Čemu se divit? Snaží se ze situace dostat, jak nejlépe umí. Žádná panika,“ řekl Ignat podle agentury Unian.

Tagy: