Ukrajinci proměnili ruský tank v doutnající šrot. Kusy stroje létaly desítky metrů vysoko

Video zveřejněné Generálním štábem Ukrajiny ukazuje výbuch ruského tanku T-80.

Mohutná exploze ruského tanku u Charkova

Záběrů zničení ruské techniky během války na Ukrajině najdeme na internetu nespočet. Jedno z posledních videí ukazuje tank okupantů, který exploduje, změní se v mohutnou ohnivou kouli a jeho vrchní část vyletí až sto metrů do vzduchu.

Dramatické záběry byly zachyceny pravděpodobně u obce Dibrovne u Černihivu. Video zveřejněné Generálním štábem Ukrajiny ukazuje výbuch ruského tanku T-80 MBT po úderu ukrajinské obrany. Zachycuje okamžik, kdy se tank rozletí na kusy a vznikne mohutný oblak dýmu, přičemž vrchní část stroje vyletí desítky metrů směrem do nebe. Zatímco z tanku šlehají plameny, na zem začnou dopadat trosky.

Twitterový účet Ukraine Weapons Tracker, který válku detailně sleduje a zveřejňuje podobná videa, uvedl, že tank byl „zasažen v nedávných bojích a velkou rychlostí se z něj stal doutnající šrot“. Rusko navíc v pátek poprvé od začátku války na Ukrajině přiznalo, že má nedostatek zbraní. Vláda proto připravila návrh zákona, díky kterému bude moci rychleji svůj materiál a vojenskou techniku opravovat. Informoval o tom týdeník Newsweek.

Ruští vojáci si musí po triumfu odpočinout

Video bylo zveřejněno v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil vítězství svých sil ve východoukrajinské Luhanské oblasti. Učinil tak den poté, co se ukrajinská armáda stáhla z Lysyčansku, poslední zbývající bašty odporu v tomto regionu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že operace byla dokončena v neděli, kdy ruské jednotky obsadily město Lysyčansk.

Putin řekl, že vojenské jednotky, které se účastnily bojových akcí a dosáhly v Luhanské oblasti vítězství, by si teď měly odpočinout a zvýšit svoji bojeschopnost. „Ozbrojené síly Ruské federace pokračují v plnění speciální vojenské operace,“ prohlásil podle agentury Interfax Šojgu. Dodal, že ukrajinská armáda ztratila za přibližně dva týdny bojů o Lysyčansk množství techniky a celkem na 5 500 vojáků, z nichž přes dva tisíce podle něj padlo. Ztráty ve vlastních řadách ruský ministr obrany nezmínil.

Informace ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Vysoce postavený poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského však minulý měsíc oznámil, že každý den umírá na frontě 100 až 200 ukrajinských vojáků. Celkovou bilanci padlých spoluobčanů v boji neposkytl.

Putin označil dobytí celého Donbasu za klíčový cíl války na Ukrajině, která trvá už více než čtyři měsíce. Moskvou podporovaní separatisté na Donbasu bojují s ukrajinskými silami od roku 2014, kdy po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym vyhlásili nezávislost na Kyjevu. Rusko formálně uznalo samozvanou Luhanskou lidovou republiku (LNR) a Doněckou lidovou republiku (DNR) několik dní před 24. únorem, kdy zahájilo invazi na Ukrajinu.

Tagy: