Takhle se na Ukrajině kradou Rusákům tanky, chlubí se čeští dobrovolníci na videu

Ruský tank v Mariupolu, 4. května

Fiala o rekonstrukci Ukrajiny

Čeští dobrovolníci Ukrajinské mezinárodní legie ukořistili dva ruské tanky T-80BV a zničili několik obrněných vozidel BTR-82A. Informovalo o tom ukrajinské médium ZMiST a zveřejnilo i video, které má akci dokládat. Jeho pravost není možné nezávisle ověřit.

„Tak takhle se kradou Rusákům tanky,“ řekl v úvodu videa, které zveřejnilo na Twitteru ukrajinské médium ZMiST, neznámý český dobrovolník. Na záběrech z neobydlené oblasti jsou vidět další vojáci a především dva zabavené ruské tanky T-80BV. Že dříve patřily okupantům, lze poznat i podle typického označení v podobě bílého „Z“.

„Bacha, uhni,“ upozornil český voják svého kolegu, když kolem něj ukořistěný tank projížděl. Podle informací ZMiST čeští dobrovolníci rovněž zneškodnili několik bojových vozidel BTR-82A. Pravdou je, že několik dalších poničených obrněnců je na videu vidět v pozadí.

Zájem odjet na Ukrajinu a bojovat proti ruskému agresorovi projevil poměrně velký počet Čechů. Kolik jich nyní v zemi je, není jasné.

Prezident Miloš Zeman se s premiérem Petrem Fialou (ODS) na začátku března dohodl, že Čechům, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, garantuje beztrestnost abolicí. V první polovině května pak hlava státu podepsala 103 žádostí o vstup do Ukrajinské mezinárodní legie.

Od té doby ale řadu dalších proseb zamítl. Učinil tak na základě doporučení ministerstva vnitra či obrany. Negativní posudky resortu vnitra byly často odůvodněny tím, že někteří žadatelé byli ve výkonu trestu odnětí svobody nebo ve vazbě. Ministerstvo obrany zase varovalo před žadateli, kteří jsou profesionálními vojáky či příslušníky aktivních záloh. Ty totiž stát potřebuje na případnou ochranu České republiky.

Tagy:
válka tank tanky vojáci Twitter Ukrajina Miloš Zeman ODS Petr Fiala Česko Rusko obrněné vozidlo těžká technika Ministerstvo vnitra České republiky Ministerstvo obrany České republiky Ukrajinská mezinárodní legie