Ukrajinci propadli gamblingu, hrají i vojáci. Za prosázené miliardy může stres, říká expert

Ukrajinci loni prosázeli v on-line kasinech třikrát více peněz, než kolik od nich dostala darem ukrajinská armáda. Problém se týká i vojáků na frontě. Vojenský psycholog Andrij Kozinčuk pro Kyiv Post řekl, že za vše může stres a touha hledat štěstí v těžké době.

Ozbrojené síly Ukrajiny loni dostaly od obyvatel země 46 miliard ukrajinských hřiven (asi 28 miliard korun). To na první pohled vypadá jako vysoké číslo. Smutná statistika ale ukazuje, že Ukrajinci mohli svou armádu finančně podpořit mnohem více.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tajný plán Trumpa na příměří. Ukrajinu chce přimět vzdát se dvou území, odhalili novináři

Ukrajinská společnost totiž masově propadla gamblingu a hraní v internetových kasinech. Ve velké míře se to týká také vojáků na frontě. Každý den Ukrajinci prosázejí v přepočtu asi 234 milionů korun (88 miliard za rok). Informoval o tom list Kyiv Post.

Za takovým počínáním stojí především trauma, kterým si ukrajinská společnost prochází, řekl listu vojenský psycholog Andrij Kozinčuk. Podle něj jsou vojáci ve stresu, ale zároveň vydělávají na obecné poměry slušné peníze, což je láká k tomu, aby je zhodnotili v kasinu.

„Máte pocit, že jste objevili nový zdroj příjmů a budete vydělávat i nadále. Navzdory ztrátám jednotlivci vytrvají a hledají další dávku serotoninu,“ řekl Kozinčuk.

I lidé přímo z fronty dosvědčili, že jsou mezi nimi vojáci, kteří mají s hazardními hrami problém. Prý se to pozná snadno – dostanou štědrou výplatu a za pár dní si už musejí půjčit.

Ruská past?

S problémem gamblingu v ukrajinské společnosti je možná nečekaně spojené také bezpečnostní riziko. Web Kyiv Post totiž upozornil, že za některými on-line kasiny může stát Rusko.

„Některé z těchto on-line kasinových programů jsou ruského původu a představují bezpečnostní hrozbu, pokud jsou staženy do mobilního telefonu vojáka, který je propojen s ostatními členy jednotky,“ uvedl list.

„Když někdo začne hrát hazardní hry, zaplaví telefony všech lidí v okolí současně spam, nevyžádané informace a reklamy na tato kasina,“ vysvětlil ukrajinský vojenský dobrovolník Maksym Nesmijanov.

Problémem se začal zabývat i ukrajinský parlament. Úřady oficiálně evidují jen několik tisíc gamblerů. Všichni ale tuší, že hazardních hráčů je mnohem více.

Agentura Bloomberg uvedla, že zpřísnění pravidel může vést až k zákazu gamblingu u vojáků. Problémů Ukrajinců mezitím využívá i ruská propaganda. Agentura TASS v březnu uvedla, že údajně devět z deseti Ukrajinců má s gamblingem problém.

Gambling byl na Ukrajině dlouhé roky zakázaný. Hrát hazardní hry bylo ilegální mezi lety 2009 až 2020. Zákaz se netýkal loterií.

VIDEO: Tajný plán Trumpa na příměří. Ukrajinu chce přimět vzdát se dvou území, odhalili novináři

Tagy: