Na Slovensku vyhrál proruský prezident, píší média o Pellegrinim. Podporu našel u Babiše

Prezidentský kandidát Peter Pellegrini v obležení novinářů

Slovenské prezidentské volby 2024 (26)

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini evidentně nemá za hranicemi příliš dobré renomé. Kvůli spolupráci s předsedou vlády Robertem Ficem či nacionalistickou Slovenskou národní stranou a jejím krokům týkajícím se Ruska a Ukrajiny si totiž od zahraničních médií vysloužil nálepku „proruský kandidát“. Zastání naopak našel třeba u maďarského premiéra Viktora Orbána nebo bývalého českého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

„Proruský populista zvolen slovenským prezidentem,“ zní titulek zprávy na webu známé britské televize a rádia BBC. Ostrovní médium dodává, že po vítězství Fica v parlamentních volbách před půl rokem se zcela otočila slovenská politika dodávání zbraní Ukrajině. „Ukrajina nyní definitivně ztratila podporu v tomto státě EU a NATO,“ komentovala Pellegriniho triumf.

ČTĚTE TAKÉ: Pellegrini nebude Ficův psík, řekl komentátor Macháček. Slováci podle něj inklinují k Rusku více než Češi

Britská stanice není jediná, kdo takto nově zvoleného slovenského prezidenta hodnotí. „Peter Pellegrini byl zvolen prezidentem Slovenska, čímž vládnoucí koalice Roberta Fica získala ještě silnější kontrolu a země se ještě více posune směrem k Rusku,“ uvedl list The Financial Times.

Za proruského kandidáta považuje Pellegriniho také francouzský deník Le Monde. Velmi ostrý je pak ve svém hodnocení americký deník The New York Times. Nově zvolenému slovenskému prezidentovi dává stejnou nálepku a dodává, že se choval podobně jako maďarský premiér Viktor Orbán spojovaný s různými kontroverzemi.

„V kampani Pellegrini kopíroval taktiku Orbána během voleb 2022 v Maďarsku, během nichž jeho vládnoucí strana (Fidesz) nepravdivě osočovala lídra opozice, že chce poslat maďarské vojáky, aby válčili s Rusy na Ukrajině. Pellegrini rovněž házel špínu na (Ivana) Korčoka, kterého označoval za válečného štváče, který chce poslat Slováky na Ukrajinu,“ napsal NYT.

Britský portál The Independent o Pellegrinim rovněž píše jako o „proruském populistovi, který může zrychlit odliv slovenské podpory Ukrajině“. Mírnější je v tomto ohledu americká televize NBC, která o Pellegrinim píše jako o „umírněnějším, než je Robert Fico“.

Babiš a Orbán gratulují

Pellegriniho vítězství v prezidentských volbách proti exministrovi zahraničí Ivanu Korčokovi rovněž neslaví někteří politici. „Volby bohužel potvrdily, že Slovensko se postupně stává dalším trojským koněm Putina v EU a následuje tak cestu Maďarska,“ napsal na sociální síti X český europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09).

Jeho kolega z Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) varoval právě před slovenským scénářem. „Nesmíme nechat zvítězit lži a dezinformace,“ zmínil jeden z bodů, ze kterých by se podle něj měli Češi od Slováků poučit.

Naopak rád za Pellegriniho vítězství je například český expremiér Andrej Babiš (ANO), který ho přijel už před volbami osobně podpořit do Bratislavy. „Gratuluji celému Slovensku ke zvolení Petra Pellegriniho prezidentem! Slováci si vybrali dobře, budou mít hrdého prezidenta, který vždy bude ve světě hájit jejich zájmy a bude stát za všemi občany. Věřím, že se Peter zasadí i o zlepšení vztahů mezi ČR a Slovenskem,“ sdělil na Facebooku.

Radost má i zmiňovaný maďarský předseda vlády Viktor Orbán. „Velké vítězství pro slovenský lid a velké vítězství pro advokáty míru po celé Evropě,“ napsal na sociální síti X.

Pellegrini se prezidentského úřadu ujme v červnu, kdy mandát vyprší současné prezidentce Zuzaně Čaputové. Vítězstvím ve volbách Pellegrini rovněž přestal být předsedou Národní rady a zanikl mu také mandát poslance, což si podle svých slov doposud neuvědomoval.

Tagy: