Ukrajinci rozmlátili ruský konvoj u Avdijivky. Využili silnou zbraň ze Západu, ukazují záběry

Americké bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley

Ukrajinci využívají západní těžkou techniku

Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda zlikvidovala podle ukrajinského ministerstva obrany na východní frontě tři ruské obrněnce. Využít k tomu měla moderní bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley, které napadené zemi dodaly Spojené státy. Resort informace doprovodil i zveřejněním záběrů z útoku, bližší okolnosti je ale v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„M2 Bradley jsou v akci v okolí Avdijivky. Naše 47. mechanizovaná brigáda se postarala o likvidaci všech tří ruských obrněných vozidel,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Účinná a levná zbraň Ukrajinců děsí Rusy. Působíme jim ošklivé ztráty, popsal voják pro CNN

Na záběrech, které pořídil bezpilotní letoun, je vidět aktivita amerického obrněného vozidla, s nímž Ukrajinci pálili na nepřátelské pozice. Zdá se, že se do operace zapojilo také ukrajinské dělostřelectvo.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

M2 Bradley je obdobou sovětských vozidel řady BMP. Ta během současného konfliktu používá jak Rusko, tak Ukrajina. I když se západní těžká technika objevuje na ukrajinských záběrech z bojů poměrně často, ve veřejném prostoru se v posledních týdnech šíří zprávy, že jí Kyjev nemá tolik, kolik potřebuje.

„Nedostali jsme všechny zbraně, které jsme požadovali. Nejsem spokojený, ale nemůžu si ani moc stěžovat,“ přiznal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prosincovém rozhovoru pro agenturu AP.

Přesto Ukrajinci nadále drží své pozice, přičemž působí okupantům výrazné ztráty. K nejtvrdším bojům dochází zřejmě právě v okolí doněcké Avdijivky.

Rusové podle Kyjeva přišli na Ukrajině za poslední rok a tři čtvrtě o 344 tisíc vojáků, 5 720 tanků, 10 667 dalších obrněných vozidel, 10 710 transportních vozidel, 9 020 dělostřeleckých systémů, 324 vrtulníků, 324 letounů a 6 238 dronů. Není pochyb, že značné ztráty jsou i na straně Ukrajiny. Žádné z uváděných statistik není možné nezávisle ověřit.

Tagy:
válka Ukrajina zbraně Západ USA Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast Avdijivka M2 Bradley Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda