Účinná a levná zbraň Ukrajinců děsí Rusy. Působíme jim ošklivé ztráty, popsal voják pro CNN

Jedním z podstatných prvků války na Ukrajině je rozsáhlé využití bezpilotních letounů a dronů. Právě ty ovládá skupina Ukrajinců, které vyzpovídala americká stanice CNN. Vojáci posílají na ruské cíle jeden dron za druhým, přičemž je napěchují starými granáty, ručními i minometnými. A podle všeho jde o velmi účinnou a navíc poměrně levnou zbraň.

„Měli jsme tak vyčerpávající dny, kdy jsme vyslali 15 až 20 dronů. Měl jsem vždy tak deset minut na odpočinek mezi jednotlivými lety. Nepředstavoval jsem si, že takto budu sloužit ve válce,“ řekl CNN jeden z operátorů dronů z ukrajinské armády. Jeho jméno ani jména dalších členů jednotky nebyla zveřejněna.

Český tank na Ukrajině se dočkal nového jména i kamery, více v reportáži:

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci šli k Američanům na kobereček. Analýza odkrývá hádky nad zpackaným protiútokem

Jednotka má své sídlo ve staré chatě poblíž Chersonu. Právě odtud řídí na dálku své drony, které mají jednoduchý úkol – pomocí kamikaze útoků ničit ruskou techniku a zasévat strach do srdcí vojáků Kremlu.

Ukrajinci pociťují, že dodávky moderních zbraní z USA drhnou, a tak si pomáhají tím, co mají po ruce. Sebevražedné drony vybavují starými granáty, a to jak ručními, tak minometnými. Následně si piloti nasadí helmy zobrazující virtuální realitu a dron navedou na ruský cíl.

„Myslím, že bez americké pomoci to bude velmi těžké,“ řekl CNN jeden z vojáků. Doplnil, že jejich jednotka je aktuálně finančně podporována běžnými dárci. Sada pěti dronů, které používají, stojí zhruba tři tisíce dolarů (asi 68 tisíc korun).

Operátoři jsou zároveň lákavým cílem pro Rusy. Ukrajinci si proto pro jistotu oblékají speciální pláště, aby se skryli před ruskými termálními kamerami.

Rusům však působí ošklivé ztráty. „Jsou si vědomi, jakou jsme pro ně hrozbou,“ popsal CNN jeden z velitelů ukrajinské jednotky. Dodal, že Rusové kvůli nim využívají k přesunům na východní straně řeky Dněpr noční hodiny, protože se ve dne bojí.

PODÍVEJTE SE: Válka na Ukrajině v mrtvém bodě

Tagy:
válka dron Ukrajina drony USA Moskevský Kreml Dněpr ruská invaze na Ukrajinu