Střelbou na Krym Ukrajinci cíl nesplní. Vůbec se nepoučili z chyb Rusů, říká americký generál

Ukrajinské dělostřelectvo v akci proti Rusům.

Američané jsou čím dál skeptičtější ohledně už několik týdnů trvající ukrajinské protiofenzivy. Kritizují strategii Kyjeva, jak vytlačit Rusy z dobytého území, informuje list The Financial Times. Podobný názor má i americký generálmajor ve výslužbě James „Spider“ Marks, který pro CNN řekl, že se Ukrajinci evidentně nepoučili z chyb, které předtím dělali Rusové.

Ukrajinci podle Markse pouze plýtvají svojí pozorností a ostřelují či útočí na cíle, které nejsou příliš spjaté s jejich hlavním úkolem – odříznout část ruských sil. Útoky dronů na místa, kde se přímo nebojuje, nepovažuje za příliš dobré řešení.

ČTĚTE TAKÉ: Přesná muška ukrajinských Sršňů. Rusové zažili „malý jaderný výbuch“, video ukázalo zkázu

„Když útočíte na cíle na Krymu nebo v Moskvě, jde jen o odvedení pozornosti. Co se musí stát, je, aby se tyto zbraňové systémy a veškeré plánování Ukrajinců zaměřily na jeden či dva konkrétní cíle, aby Ukrajinci mohli mít aspoň určitý taktický úspěch, který by následně mohli využít,“ řekl Marks ve vysílání CNN.

Mnozí si od aktuálně probíhající ukrajinské protiofenzivy slibovali rozklad ruských sil a jejich úprk z dobytého území. Ukrajinci však i přes tlak zaznamenávají spíše jen dílčí úspěchy, které nejsou srovnatelné s těmi, které měli při protiofenzivě v loňském roce.

„Rusové zaujali velmi defenzivní postoj. Útoky na obranná postavení vyžadují převahu alespoň tři ku jedné. Řekl bych, že tu Ukrajinci nemají. Rusové se navíc na svých pozicích během posledních pěti měsíců mocně zakopali,“ komentoval dále Marks s tím, že Rusové jednoduše mají velmi solidně postavenou obranu na dobytém území Ukrajiny. Před těmito pozicemi měli navíc položit „tuny min“.

Ukrajinci podle něj mají před sebou mimořádně těžký úkol, který rozhodně nesplní, pokud budou pálit kupříkladu právě na Krym. „Úspěch však zaručí neustálý tlak na tyto pozice, aby (Ukrajinci) mohli izolovat ruské síly. Jakmile jsou vojenské síly odříznuté, jsou velmi zranitelné,“ popsal možnou cestu pro Kyjev americký generálmajor ve výslužbě.

Dodal, že se Ukrajinci aktuálně chovají podobně, jako když se jejich pozice pokoušeli dobývat Rusové, často neúspěšně či za cenu těžkých ztrát. „Ukrajinci je tehdy byli schopni velmi rychle zastavit a zatlačit zpět. Nerad to říkám, ale přijde mi, že se z těchto chyb (Rusů) nepoučili,“ doplnil Marks.

Skeptické Spojené státy

Marks v rozhovoru pro CNN reagoval na nedávné zprávy, že představitelé USA začínají být k ukrajinskému postupu proti Rusům značně skeptičtí a některé akce kritizují. Informovaly o tom list The Financial Times či deník The Washington Post. Články těchto médií přicházejí v době, kdy bude Bílý dům v čele s prezidentem Joem Bidenem muset řešit další pokračování podpory Ukrajiny, která něco stojí.

Elitní ukrajinská brigáda zatápí Rusům s americkou technikou, více ve videu:

„Děláme vše, co můžeme, abychom Ukrajinu v její protiofenzivě podporovali,“ nechal se v pátek slyšet poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan. Další odborníci však hovoří kriticky. „Nemyslím, že dnes najdete argument, že vše postupuje dobře,“ komentoval pro The Financial Times politický analytik z americké RAND Corporation Samuel Charap. Dodal však, že na stole není žádný plán B.

Skepticky pak podle The Washington Post zní i americké tajné služby. „Americké tajné služby odhadují, že ukrajinská protiofenziva na jihovýchodě, kde chtějí dosáhnout klíčového města Melitopol, neuspěje,“ hlásí list s odkazem na své zdroje.

Tagy: