Ukrajinci zapálili a potopili u Krymu ruský trajekt. Shořelo 30 cisteren s pohonnými hmotami

  • Téma: Rusko
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 23. srpna 2024 12:35
Požár v jihoruském přístavu Kavkaz z června 2024

Ukrajinci zničili ruský tanker

V přístavu Kavkaz na jihu Ruska vypukl ve čtvrtek požár, když Ukrajina podnikla útok na železniční trajekt naložený 30 cisternami s pohonnými hmotami. Rusové tvrdí, že byl vážně poškozen, podle Ukrajinců je potopen. Podle nepotvrzených zpráv ze sociálních sítí jej zasáhla řízená střela Storm Shadow či Neptun.

Server fontanka.ru píše, že v přístavu Kavkaz byl zaveden zvláštní režim a že mořští záchranáři likvidují pohonné hmoty, které z potopeného trajektu unikly do vody. Po jeho zásahu se z něj zachránilo 17 lidí. Čtyři z nich jsou v nemocnici v Kerči. Jeden člověk se pohřešuje a záchranáři po něm pátrají.

DÁLE ČTĚTE: ANALÝZA – Vpád do Ruska je obrovský hazard. Ukrajina vsadila své území i vyjednávací pozici

Podle Fjodora Babenkova, šéfa okresní správy v Těmrjuku, pod který spadá přístav Kavkaz, převážel trajekt 30 železničních cisteren s pohonnými hmotami. Plavidlo podle něho bylo při ukrajinském útoku vážně poškozeno.

Na sociálních sítích a v médiích se objevily záběry dýmu, jak stoupá z přístavu Kavkaz, který se nachází na kose Čuška vybíhající z ruského břehu do Kerčského průlivu. O úspěšném útoku na ruský trajekt informoval na sociální síti X například poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

A v pátek se k útoku vyjádřilo i ukrajinské námořnictvo. „Byl zničen další nepochybně vojenský cíl," řekl jeho mluvčí Dmytro Pletenčuk. Sloužil k dodávkám pohonných hmot pro (ruské) invazní jednotky. Trajekt se potopil a tento přístav (Kavkaz) se nedá používat, dokud nebude trajekt odstraněn,“ uvedl také.

Do odstranění následků útoku nebudou jezdit trajekty na Krym. „Nákladní vozidla mohou využít k cestě na Krym pozemní cestu,“ sdělilo vedení Krasnodarského kraje ležícího u Černého moře. V provozu je Krymský most přes Kerčský průliv.

Trajektová přeprava z přístavu Kavkaz spojuje ruský Krasnodarský kraj s okupovaným Krymem. Minulý měsíc, 23. července, tam ukrajinský dron vážně poškodil jeden z trajektů, loď Slavjanin. Útok si vyžádal jednu oběť na životě a pět zraněných.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruská logistika v troskách. Ukrajina se pochlubila záběry drtivého útoku v Kurské oblasti

Tagy:
Ukrajina sociální síť Krym Kommersant Rusko Kavkaz ozbrojený konflikt pohonné látky Krasnodarský kraj Kerčský průliv Most přes Kerčský průliv konflikt, válka a mír katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události