ANALÝZA: Vpád do Ruska je obrovský hazard. Ukrajina vsadila své území i vyjednávací pozici

Ukrajinský přeshraniční útok je jeden velký risk a sázky jsou mimořádně vysoké. Tak čte současnou situaci list The New York Times, podle kterého Ukrajinci využívají při hraničním průlomu také jednotky, které stáhli z východní fronty, kde mohou chybět.

Ukrajinská armáda podle expertů mimořádně riskuje a sázky jsou vysoké. Minulý týden využila slabého místa v hraniční linii a pronikla do Ruska. Kyjev tím dostal válku do dosud nevídané situace.

ČTĚTE TAKÉ: Odhozené nábojnice a psi. Novináři navštívili hraniční přechod, kde začal ukrajinský výpad

Ukrajina může získat mnoho. Od překreslení frontových linií, tlaku na Rusko po získání přízně a další pomoci od Západu.

„Země vytvořila nový pocit dynamiky, což je užitečné pro posílení podpory Západu: vyvrací to náznaky, že Ukrajina neustále směřuje k porážce. Kyjev uvedl, že tento útok zahájil, aniž by varoval USA a další klíčové podporovatele, ale Bidenova administrativa stejně oznámila další balík pomoci,“ stojí v komentáři listu The Guardian.

Ukrajina ale může také mnoho ztratit. Experti upozorňují především na nejasnost celkové strategie. Samotná Ukrajina ostatně přiznala, že nemá v plánu čerstvě dobytá území dlouhodobě okupovat. Hlavním cílem je tak zřejmě vytváření tlaku na Kreml a odlákání ruských jednotek z východu Ukrajiny.

Jenže před tím, než bude moci Kyjev vystavit ruské síly zranitelné pozici, musí sám přijmout obdobný risk.

Ukrajina stáhla klíčové jednotky

Americká CNN v komentáři spekulovala, odkud se vzaly tisíce vojáků, které pronikly přes hranice do Ruska. I když je možné, že Ukrajina část techniky a vojáků držela v ústraní, některé jednotky musela přece jen stáhnout ze zranitelného východu Ukrajiny.

List The New York Times upozornil, že brigády, které dlouho bránily klíčové segmenty východní fronty, se v tichosti přesunuly do Sumské oblasti, odkud pronikly do Ruska.

Kupříkladu dronový prapor z 22. mechanizované brigády, který téměř rok pomáhal bránit klíčový Časiv Jar, se už v polovině července objevil u ruských hranic. Podobně se přesunuly i jednotky z brigád, které bránily Charkovskou oblast.

„Tato ofenziva je velkým hazardem, zejména proto, že Rusko ovládá velkou část ukrajinské fronty a výrazně se prosadilo na východě země. Pokud se ukrajinským jednotkám podaří území udržet, mohou roztáhnout kapacity ruských vojsk a způsobit Putinovi velké rozpaky. Třeba i získat vyjednávací pozici pro případná mírová jednání,“ vyjmenovává list The New York Times možné pozitivní dopady operace pro Ukrajinu.

„Pokud se však Rusku podaří vytlačit ukrajinské jednotky od Kurské oblasti a současně postoupit na východě Ukrajiny, mohli by být ukrajinští vojenští představitelé obviněni z toho, že Rusům poskytli prostor k získání dalších území, zejména v Doněcké oblasti,“ varovalo americké médium.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusové jsou invazí do Kurské oblasti zaskočeni, říká Baar. Putinovi kromě vydírání nic nezbývá

Tagy: