Citelná ztráta pro Moskvu. Drony s půltunou výbušnin zničily válečnou loď na ruském území

ruská výsadková loď Oleněgorskij Gorňak

Ukrajinci zasáhli ruskou výsadkovou loď

Ukrajina v noci na pátek při speciální operaci u ruského černomořského přístavu Novorossijsk zasáhla ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak. Na Telegramu to uvedla ukrajinská tajná služba SBU a dodala, že k útoku použila 450 kilogramů TNT. Vojenský analytik Lukáš Visingr pro CNN Prima NEWS uvedl, že pro Rusko jde o citelnou ztrátu.

Záběry, které na Twitteru sdílel například deník Kyiv Post, ukazují noční akci ukrajinské armády, při které došlo ke zničení ruské výsadkové lodi třídy 775 Oleněgorskij Gorňak. K ruskému plavidlu se přibližuje dálkově ovládaný povrchový dron naložený 450 kilogramy TNT. V momentě, kdy naráží do ruské lodi, se video přeruší. Ukrajinská tajná služba SBU na svém Telegramu uvedla, že na lodi bylo asi 100 členů posádky.

Na další záběrech je vidět, že se ruská loď naklání na stranu a je patrně tažená jiným plavidlem. „V důsledku útoku má loď Oleněgorskij Gorňak závažně narušený trup a v současné době nemůže provádět své bojové mise,“ uvedla ukrajinská tajná služba SBU. Vyjádření ruského ministerstva obrany, podle kterého se ukrajinský útok podařilo odvrátit, označila za falešné.

Útok na ruskou výsadkovou loď, jež kotvila v Krasnodarském kraji, tedy v oblasti, která doposud nebyla zasažena válkou, je podle vojenského analytika Lukáše Visingra obrovský úspěch. „Jde o ruské území, které se stalo terčem útoku. Musíme se také podívat na vzdálenost, kterou ukrajinské drony urazily. V podstatě přepluly celé Černé moře, aniž by je někdo dokázal zastavit,“ popsal Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS a zdůraznil, že to o schopnostech ruského námořnictva nevypovídá nic dobrého.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutálního střetu u Bachmutu. Ukrajinský voják se nevzdal ani se zakrvácenou rukou

Visingr upozornil, že útok byl provedený patrně stejnými drony, které nedávno útočily na Kerčský most. „Šlo o dálkově řízené drony naložené výbušninami. Zdá se, že loď nadále nabírá vodu a potápí se,“ uvedl Visingr a dodal, že jde o citelnou ztrátu, protože tyto lodě Rusové používají pro přepravu materiálu mezi pevninou a okupovaným Krymem.

Tagy:
válka loď dron Twitter Ukrajina Rusko tajná služba Černé moře Lukáš Visingr Novorossijsk Oleněgorskij Gorňak Kyiv Post