Záběry brutálního střetu u Bachmutu. Ukrajinský voják se nevzdal ani se zakrvácenou rukou

Záběry přestřelky na Donbase

Drsná přestřelka mezi Ukrajinou a Ruskem u Bachmutu

Ukrajinská 3. útočná brigáda provedla další úspěšný úder na ruské okupanty u doněckého Bachmutu. Drsnou přestřelku v pásu stromů natočil jeden z ukrajinských vojáků na kameru GoPro. Během bojů utrpěl ošklivé poranění na pravé ruce, i nadále si však počínal velmi odvážně. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„V bachmutském směru operuje i 3. rota 2. praporu naší brigády. Rusy kryje hustá síť dělostřelectva a území je pečlivě zaminováno. Přesto se 3. rotě podařilo osvobodit 1 200 metrů čtverečních, rovněž zajala osm Rusů z 83. brigády. Okupanti se pokusili o protiútok, ale neúspěšně – část jich utekla, zbytek jsme zneškodnili,“ uvedla 3. útočná brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ANALÝZA: Krvavé lázně u Bachmutu i postup na Melitopol. Ukrajinský tlak se stupňuje

Na zhruba čtyřminutovém videu, které pořídili ukrajinský voják pomocí kamery GoPro a zčásti i bezpilotní letoun, je vidět útok pěchoty na tábořiště okupantů v pásu stromů v okolí Bachmutu. Ukrajince na místo přepravil obrněný transportér. Jakmile z vozidla vystoupili, okamžitě začali pálit na nepřátelské pozice.

Okupanty překvapivý úder bezpochyby zaskočil. Ukrajinci se dostali až k vyhloubeným skrýším. Ty provizorně čistili tak, že do nich stříleli, rovněž do ruských „nor“ házeli granáty. Ze záběrů z dronu je patrné, že zbytek Rusů, kteří úder přežili, se dočasně stáhl. Tím však střet zdaleka neskončil.

Netrvalo dlouho a na ukrajinské pozice udeřilo ruské dělostřelectvo. Jeden z projektilů dopadl nedaleko od Ukrajince, který si přestřelku natáčel. Střepiny z dělostřelecké bomby způsobily vojákovi poranění. Muž s krvavým šrámem na ruce spadl na hlinitou zem. Jenže na odpočinek nebyl čas.

Proto se zvedl a opět začal pálit na nepřátelské pozice, poté si zraněnou ruku stáhl páskou, aby alespoň částečně zastavil krvácení. Pak se znovu účastnil ukrajinského „čištění“ ruských úkrytů. Přeživším okupantům nakonec skutečně nezbylo nic jiného než se vzdát. Na kapitulaci kromě ukrajinských vojáků dohlížel i bezpilotní letoun, který obráncům po celou dobu střetu pomáhal.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry brutální přestřelky u Bachmutu. Ukrajinský „Rambo“ se zranil po dopadu ruské bomby

Ačkoliv se operace ukrajinské 3. útočné brigády neobejdou bez ztrát, přesto tato obávaná vojenská skupina dosahuje v posledních týdnech na území centrálního Donbasu významných úspěchů. Třeba koncem června se jí během krvavé zákopové přestřelky povedlo zlikvidovat desítky ruských okupantů. Brutální video opět pořídil jeden z Ukrajinců pomocí kamery GoPro.

Tagy: