Americký generál: Ukrajinci postupují pomaleji a plní důležité úkoly. Přiznal i obavy

Ukrajinci během protiofenzivy pokračují pomaleji, než se čekalo, plán se ale opozdil jen trochu, hodnotil generálporučík ve výslužbě Mark Hertling aktuální vývoj bojů na Ukrajině ve vysílání americké CNN. Připomněl, že protiútok takového rozsahu zkoušejí Ukrajinci poprvé.

Ukrajinská armáda zahájila v červnu dlouho očekávanou protiofenzivu, která podle zahraničních pozorovatelů přešla v tomto týdnu do takzvané horké fáze. Kyjev měl zintenzivnit nápor a do akce prý nasadil brigády složené z vojáků, kteří absolvovali výcvik na Západě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Protiofenziva pokračuje. Ukrajinské jednotky na jihu postoupily o několik kilometrů

Ozbrojené složky Ukrajiny mezitím přiznaly, že se protiofenzivní operace odvíjejí pomaleji, než se čekalo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Rusku dochází k rozkladu státní autority. Moc soukromých armád poroste, míní experti

„S tím souhlasím,“ řekl ve vysílání CNN Hertling. Podle něj je pomalý postup způsobený především ruským obranným valem. „Je to tvrdá protiofenzivní operace proti posíleným defenzivním pozicím, které mohli Rusové měsíce budovat,“ dodal.

Hlavní problém dělají Ukrajincům miny, které nepřítel schoval doslova na každém kroku. „Popravdě, před začátkem protiofenzivy, tedy před několika týdny, jsem se obával, jak moc bude možné pro Ukrajince pokračovat v manévrech vůči některým z těchto ruských obranných pozic,“ zmínil generálporučík ve výslužbě.

I přes počáteční průzkum bojem ale podle Hertlinga údajně nenastalo žádné extrémní prodlení, které by zmařilo celou operaci.

Dynamický vývoj na frontě

„Dá se říct, že protiofenziva postupuje trochu pomaleji, než se čekalo, ale je to dlouhodobá operace, při které se Ukrajinci snaží splnit důležité úkoly, jež jsou na jejich seznamu už od začátku války,“ uzavřel Hertling.

V posledních hodinách se mělo Ukrajincům na frontě podařit dosáhnout určitých územních zisků. Web BBC informoval, že údajně osvobodili vesnici Staromajorske a postupují na východ. K lokálnímu vítězství pomohlo zejména dělostřelectvo a letectvo.

Boje jsou ale podél celé fronty mimořádně tvrdé. A každý zisk něco stojí.

„Každý metr, každá vesnice, každé město jsou pro nás milník,“ sdělil pro BBC Jurij Sak, poradce ukrajinského ministra obrany.

Ukrajinský parlament mezitím o dalších 90 dní prodloužil platnost stanného práva, které mužům ve způsobilém věku zakazuje opustit zemi.

Tagy: