V Rusku dochází k rozkladu státní autority. Moc soukromých armád poroste, míní experti

Motivy války se v Moskvě objevují na každém kroku.

Experti hodnotí novou fázi protiofenzivy

Vagnerova skupina, kadyrovci a další – soukromé armády jsou v Rusku na vzestupu a podílejí se na erozi státní autority. Ve vysílání CNN Prima NEWS o tom hovořili politolog Jan Šír a šéf televizní zahraniční redakce Matyáš Zrno. Dvojice rozebrala také novou fázi ukrajinské protiofenzivy.

Žoldáci Vagnerovy armády v čele s oligarchou Jevgenijem Prigožinem se na konci června v Rusku za podivuhodných okolností pokusili o převrat. I když neuspěli, tento moment podle odborníků rozpoutal rozklad státní autority.

„Byl to destabilizační moment. Putin byl člověkem, který přinesl pořádek, rozhodoval spory a měl nezpochybnitelnou autoritu. Teď všichni viděli, že nějaký bývalý kriminálník s pěti tisíci muži může jet k Moskvě, zabít při tom několik pilotů a nic se mu nestane. To řadu lidí přesvědčilo o tom, že ruský režim už není tak pevný,“ sdělil vedoucí televizní zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nový plán Putina? Vagnerovci můžou obsadit klíčový pás v Polsku a Litvě, tvrdí ruský poslanec

Podle něj se proto budou chtít vlivné skupiny v Rusku připravit na případný rozklad státu. S tím poroste vliv privátních ozbrojených složek.

„S nástupem fenoménu soukromých armád stát přichází o jeden z hlavních pilířů státní moci, a to je monopol na legitimní užití násilí. Upadá role práva v Rusku a nastupuje kriminální chaos, to je prostředí, které přispívá k tvorbě těchto skupin. Pro Rusko je to závažný problém. Jak moc má Vladimir Putin situaci pod kontrolou, o tom se teď začíná více spekulovat,“ pronesl politolog Jan Šír, odborník na postsovětský prostor.

Jak bude úspěšná protiofenziva?

Experti ve vysílání probrali také hlavní fázi ukrajinské protiofenzivy, která podle zahraničních pozorovatelů tento týden započala. V prvotní fázi, která nepřinesla významné územní zisky, chtěli Ukrajinci údajně hlavně najít slabá místa v ruské obraně.

„Do velké míry se jednalo o průzkum bojem. Ukrajinci potřebovali identifikovat případná slabá místa a poznat, jak na tom Rusové s obrannými liniemi jsou. Došlo k určitému plošnému tlaku, který vyjevil, že minimálně na jihu jsou linie Rusů pevné. Ukrajinci asi museli částečně změnit taktiku a soustředit se na ničení cílů v hloubi ruského týlu. Teď přechází do útoku pomocí mechanizovaných brigád,“ řekl Šír.

Ani v nové fázi protiofenzivy ale Zrno, který Ukrajinu během války několikrát navštívil, neočekává výrazný průlom.

„Je to válka ohromných rozměrů, Rusové mají nekonečné zásoby protipěchotních min. Ukrajinští vojáci to zmiňují jako hlavní problém. Na každém kroku narážejí na miny. Ukrajinci nemají vzdušnou převahu, mají limitované možnosti, jak zasahovat v ruském týlu, nezbývá jim nic jiného než protivníka vyčerpat. Ta očekávání z protiofenzivy možná i Ukrajinci sami trochu zbytečně vybudili. Neočekával bych žádný dramatický průlom,“ uzavřel expert.

Tagy:
válka armáda Ukrajina Rusko Vagnerova skupina Matyáš Zrno Ramzan Achmatovič Kadyrov Jan Šír Jevgenij Prigožin protiofenzíva