Ukrajinci zaútočili na klíčové mosty přes Dněpr. Video zachytilo mohutný raketový úder

Ukrajinské jednotky už hojně používají americký raketový systém HIMARS

Ukrajinci zaútočili na klíčový Antonivský most

Videozáznamy a satelitní snímky, které se šíří po sociálních sítích ukazují, že klíčový most ve městě Nova Kachovka na jihu Ukrajiny byl zničen. Zásah utrpěl i Antonivský most u Chersonu. Ukrajinci se snaží zabránit Rusům v jejich využití pro strategické účely.

Ukrajina k úderům na ruské základny, muniční sklady a mosty přes řeku Dněpr, které vedou do Ruskem okupovaného města Cherson používá americké raketové systémy HIMARS.

Nyní byl podle výzkumníka Benjamina Pitteta zasažen most, který vede přes přehradu Nova Kachovka a je využívaný ruskými silami k přepravě vojenské techniky po regionu. Ten se měl po opakovaných zásazích zřítit, uvádí web newsweek.com. „Most u přehrady Nova Kachovka se zřítil v důsledku četných ukrajinských úderů,“ napsal Pittet na Twitteru a připojil satelitní snímek, který ukazuje škody.

Informace následně potvrdil Institut pro studium války (ISW), který uvedl, že „záběry explozí v Nove Kachovce (55 km východně od města Cherson) ze sociálních sítí potvrzují satelitní snímky z 2. září, které ukazují, že most přes přehradu se částečně zřítil v důsledku ukrajinských úderů“.

Podle tvrzení twitterového účtu Ukraine Battle Maps bude oprava mostu trvat jeden až tři měsíce. Několik záběrů také zachytilo přímo chvíle, kdy byl most ostřelován.

Podle Serhije Chlana z Chersonské oblastní rady má zřícení mostu eliminovat jakékoli šance ruské armády na jeho využití pro strategické účely.

Pod palbu raketometů HIMARS se podle videí ze sociálních sítí dostal v neděli také Antonivský most u Chersonu. Na ten ukrajinská armáda cílí už delší dobu. Z několika záběrů je patrné, že most utržil několik zásahů, navzdory explozím se ale na rozdíl od toho v Nové Kachovce nezřítil.

Tagy:
most Twitter Ukrajina přehrada Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Dněpr Nova Kachovka HIMARS