Ukrajinský bojovník exkluzivně: Chybí nám lidi. Pokud mladí nepůjdou, vezme si je válka sama

V předních liniích chybí obránci. Ukrajinská armáda nestíhá doplňovat prořídlé stavy na frontě a zvažuje změny v mobilizačním schématu. V některých jednotkách údajně skokově roste průměrný věk vojáků. „Rusko má odkud brát – může donutit další lidi, aby se chtě nechtě připojili do války. Případně je unesou přímo na frontu z nějakých okrajových oblastí. My to dělat nemůžeme,“ poznamenal Danylo, který společně s dalšími výsadkáři bojuje v Doněcké oblasti. Uznal, že se morálka v ukrajinské armádě potýká s problémy, třebaže odhodlání vyhrát válku zůstává. „Od ofenzívy jsme čekali více, je to škoda. Ale věříme, že zvítězíme nad okupanty,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS.

Že se ozbrojené síly nenachází v té nejlepší kondici, potvrdil pro zpravodajskou agenturu Unian i Serhij Leščenko, bývalý novinář a poradce ukrajinské prezidentské kanceláře. „Je nutné provádět rotace a posílit rezervy. V některých brigádách je průměrný věk 54 let. Ani bouřlivák v 54 letech nemůže jít do útoku,“ varoval rázně před nepříliš veselou situací na frontě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry tvrdých bojů. Ukrajinci se chlubí západní technikou. Hovoří o pekelné kombinaci

Prý ale zaregistroval také stížnosti ze strany ošetřovaných vojáků na „mlaďochy“, kteří se místo pomoci na frontě věnují svým koníčkům ve městech. Mobilizace totiž stáhla do války lidi od 27 do 60 let, jiné věkové kategorie mohou narukovat do armády dobrovolně. To se ovšem může ve světle prořídlých stavů na frontě může změnit.

Že na předních liniích zoufale chybí bratři ve zbrani, redakci CNN Prima NEWS potvrdil také 35letý Danylo, který bojuje se svou výsadkářskou jednotkou v Doněcké oblasti nedaleko Lymanu a Slavjansku. Podle svých slov se zapojil do obrany země dobrovolně a zná spoustu podobných lidí z řad mladých, kteří se nebáli položit život za vlast. V současnosti jich ale už tolik není.

„Určitě nám chybí lidská síla. Jakákoliv, klidně i pár rukou, který by pomáhal se zákopy. Od začátku války se nám pochopitelně tenčí stavy a špatně se nyní doplňují. Ti, co se mohli a chtěli přihlásit dobrovolně do obrany Ukrajiny, tu už dávno jsou. Chápu mladé, že se jim nechce do války. Ale ta válka si pro ně může velice brzy přijít, pokud padnou naše linie,“ nastínil černý scénář.

Upozornil, že nepřítel doplňuje armádní kapacity mnohem rychleji než ukrajinská armáda. „Rusko má odkud brát – může donutit další lidi, aby se chtě nechtě připojili do války. Případně je unesou přímo na frontu z nějakých okrajových oblastí. My to dělat nemůžeme,“ dodal Danylo ve zprávě, kterou zaslal redakci na aplikaci Signal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinský voják zůstal několik dní zraněný v zákopech. Poslechněte si, čím vším si musel projít.

Jeho jednotka má nicméně štěstí v tom, že se nemusí trápit kvůli větším věkovým rozdílům – toho byla ušetřena. „Vím ale o klucích na předměstí Bachmutu, kteří přišli o spoustu vojáků v mém věku, možná mladších. Často stačí, že jim u ruky vybuchl granát, a už jsou mimo hru, bohužel. Teď tam jsou hlavně lidé od 45 let a dál. Ale zase jsou velmi vitální a zkušení, nemyslím si, že tam bude zrovna problém. Nicméně věřím, že jinde se asi najdou starší, kteří vám nepovedou útok na nepřátelské pozice a radši by prováděli krycí palbu, nebo byli úplně mimo bojiště,“ popsal Danylo realitu na frontě.

Ofenzíva? Čekali jsme víc, je to škoda

Netajil se také faktem, že po relativně pozitivním létě zasáhla ukrajinskou armádu nejistota. Odmítá, že by šlo o poraženeckou náladu, spíš všichni čekali od ofenzívy více.

„Je to škoda. I ve vyšších postech ukrajinské armády se řeší, proč ofenzíva selhala a zda je možná nějaká další. Ale ne dříve než na jaře. Čeká nás zima, v takových časech je ofenzíva skoro nemožná. Sníh vše komplikuje, navíc skryje nepřátelské miny. Nezbývá nic jiného než se zakopat a krýt se před dělostřeleckou palbou. Ani jedna strana se na nic nezmůže. Ale věříme, že zvítězíme nad okupanty,“ uvedl na závěr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Americký obrněnec Bradley v akci. Podívejte se, jak rozsévá zkázu na ukrajinské frontě.

Tagy:
válka armáda Ukrajina mobilizace Rusko Ukrajinci Signal válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Slovjansk Lyman invaze na Ukrajinu UNIAN Serhij Leščenko