Záběry tvrdých bojů: Ukrajinci se chlubí západní technikou. Hovoří o pekelné kombinaci

Americké bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley

Ukrajinci se chlubí západní technikou

Ukrajinci k likvidaci ruských okupantů nadále využívají i moderní kusy těžké techniky, které napadené zemi zaslaly západní státy. Svědčí o tom nové video zveřejněné kyjevským resortem obrany. Objevují se však zprávy, že Ukrajina potřebuje podstatně větší množství zbraní, než je Západ ochoten dodat.

„Americké bojové vozidlo pěchoty Bradley a ukrajinské dovednosti jsou pekelnou kombinací pro ruské okupanty,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany ve svém prohlášení na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jatka na Ukrajině v listopadu pokořila všechny rekordy. Kvůli bitvě krvavější než Bachmut

Na záběrech, které pořídil bezpilotní letoun, je vidět aktivita amerického obrněného vozidla, s nímž Ukrajinci pálili na nepřátelské pozice. „Bojové vozidlo pěchoty Bradley v práci,“ sdělila stručně analytická stránka UNITED24media, která video zveřejnila. Bližší okolnosti záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

M2 Bradley je obdobou sovětských vozidel řady BMP. Ta během současného konfliktu používá jak Rusko, tak i Ukrajina. I když se západní těžká technika objevuje na ukrajinských záběrech z bojů poměrně často, ve veřejném prostoru se šíří zprávy, že jí Kyjev nemá tolik, kolik potřebuje.

„Nedostali jsme všechny zbraně, které jsme požadovali. Nejsem spokojený, ale nemůžu si ani moc stěžovat,“ přiznal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro agenturu AP. Přesto Ukrajinci nadále drží své pozice, přičemž působí okupantům výrazné ztráty. K nejtvrdším bojům dochází zřejmě v okolí doněcké Avdijivky.

Rusové podle Kyjeva přišli na Ukrajině za poslední rok a tři čtvrtě o 332 tisíc vojáků, 5 580 tanků, 10 401 dalších obrněných vozidel, 10 451 transportních vozidel, 8 874 dělostřeleckých systémů, 324 vrtulníků, 323 letounů a 6 017 dronů. Není pochyb, že značné ztráty budou i na straně Ukrajiny. Čísla však nelze nezávisle ověřit.

Tagy:
válka střelba Ukrajina zbraně Západ Volodymyr Zelenskyj ztráty USA Rusko obrněné vozidlo těžká technika M2 Bradley