Ukrajincům pomáhají i nové raketové systémy. Vojáci vyjmenovali hlavní přednosti

Ukrajinský voják popisuje fungování raketového systému

Ukrajinské raketové systémy

Ukrajinské jednotky zvládají ruskou převahu také díky kvalitním raketovým systémům. Základním předpokladem je přesné dálkové navádění. Přesnost a rychlost raket Stuchna je zásadní a ukrajinští vojáci si ji nemůžou vynachválit.

„Když vidíme nějaký pohyb, cíl, který nás zajímá, začneme ho sledovat pomocí joysticku. Můžeme si na něj i zazoomovat. Ukrajinský průmysl už teď dokáže vyrobit cokoli, co potřebujeme,“ popsal jednoduchost systému voják Oleksandr. Pak už prý stačí jen zmáčknout červené tlačítko a raketa se odpálí.

Mezi starými technologiemi a těmi novými je prý podle dalšího příslušníka armády Aleksandra velký rozdíl. „Není to jako ty staré sovětské systémy, kde jste museli být blízko odpaliště. Jako systém Fagot, který má systém ručního navádění. Tenhle systém je nový, nejmodernější, co existuje,“ básnil voják, který obdivuje zejména dolet střel. Ty mohou zasáhnout cíl i na pět kilometrů.

„Máme několik typů střel. Ty hodně výbušné na méně obrněné cíle a vojáky, střely s kumulativní náloží na obrněná vozidla, tanky a jiné obrněné cíle,“ vypočetl typy střeliva Oleksandr.

Tagy: