Šedivý: Ukrajině zoufale chybí vojáci. Uprchlíci z Česka by měli jít na frontu

Podle odhadů se v Evropské unii nachází asi 650 tisíc Ukrajinců. Zhruba podobný počet lidí teď poptává ukrajinská armáda. Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého by se proto měli uprchlíci vrátit a bojovat. Řekl to pro Echo Pavla Štrunce. O potřebě mobilizace mluvil i pro CNN Prima NEWS.

Ukrajinská armáda dává v posledních měsících najevo, že jí zoufale chybí dvě věci – vojáci a dělostřelecká munice. Zatímco druhý problém se snaží řešit česká iniciativa, na jejímž základě začnou proudit na Ukrajinu dělostřelecké náboje od tajných spojenců, první problém se vyřešit nedaří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejsme žádný postsovětský satelit, zuří Češi kvůli titulku z USA. Zasáhl americký velvyslanec

Dobrovolně se do armády už prakticky nikdo nehlásí. Verbíři proto musejí hledat brance v ulicích. Lidé se ale navzájem varují, kudy verbíři chodí. Nových rekrutů je proto málo. Armáda přitom údajně potřebuje více než půl milionu mužů.

Asi 650 tisíc Ukrajinců mezitím pobývá v zemích Evropské unie. I když Kyjev chce, aby se vrátili, Brusel odmítá lidi se statusem uprchlíků vydat. Generál ve výslužbě Jiří Šedivý se ale domnívá, že je to chyba.

„Pokud chceme Ukrajině pomoci, měli bychom přijít s tím, že jestli jsou v Česku bojeschopní muži, měli by být posláni zpátky na Ukrajinu. Na frontě chybí vojáci, byl bych pro, kdyby byla vyhlášena mobilizace, aby se Ukrajinci žijící na Západě vrátili do vlasti. Země nemá kde brát, zatímco možnosti Ruska jsou téměř neomezené,“ řekl pro Echo Pavla Štrunce.

Strach z mobilizace

Šedivý pro CNN Prima NEWS sdělil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se zřejmě vyhýbá tvrdší mobilizaci, protože za ni nechce nést politickou odpovědnost.

„Vojska utrpěla poměrně velké ztráty, je potřeba změnit způsob vedení boje, jenže Zelenskyj čekal moc dlouho. Změna se měla odehrát už v listopadu,“ řekl.

„Myslím, že je zcela zřejmé, že k tomu dojde. Zelenskyj na sebe ale nechce vzít politickou odpovědnost za rozhodnutí, což se mu může vymstít. I kdyby se o ní ale rozhodlo dnes, stejně zabere týdny a měsíce, než se celá mašinérie dá do pohybu,“ upozornil někdejší náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Podle něj ukrajinská armáda v posledních měsících utrpěla těžké ztráty, a pokud nezmění taktiku a nedoplní stavy, hrozí, že se fronta začne rozpadat. Rusové by mohli v takovém případě postoupit blíže ke Kyjevu.

VIDEO: Život v ukrajinském Makarivu

Tagy: