Nejsme žádný postsovětský satelit, zuří Češi kvůli titulku z USA. Zasáhl americký velvyslanec

Ukrajinci nabíjejí českou samohybnou houfnici DANA.

Matyáš Zrno o nákupu munice na Ukrajinu

Titulek renomovaného amerického deníku nadzvedl Čechy ze židle. The Wall Street Journal (WSJ) totiž označil Českou republiku za „exsovětský satelitní stát“, který využívá svých kontaktů z dob studené války a skupuje zbraně pro napadenou Ukrajinu, mimo jiné i od spojenců Ruska. Reakce na nevšední označení na sebe nenechaly dlouho čekat, zasáhnout musel i americký velvyslanec Bijan Sabet. Ten novinářům z WSJ rovnou opravil titulek článku.

Česká republika, kterou deník označil za jednoho z nejhorlivějších podporovatelů Ukrajiny proti ruské agresi, podle WSJ zajistila asi 800 tisíc dělostřeleckých granátů od různorodé skupiny dodavatelů z celého světa. Zároveň identifikovala dalších 700 tisíc kusů, které by bylo možné s dodatečnými finančními prostředky objednat. Peníze jsou ale zatím jen na prvních 300 tisíc nábojů, zdaleka největší příspěvek nabídlo Německo.

Někdejší příslušnost země k bývalému sovětskému bloku se ukázala být nečekaným přínosem, uvádí americký deník v článku. Ten Česko v titulku označil za „malý exsovětský satelitní stát“. Formulace ale nakrkla nejednoho českého čtenáře, který se k textu renomovaného listu dostal. Naštvané příspěvky psali nejen uživatelé sociální sítě X, ale také několik známých tváří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rebelové dobyli území Ruska. Společně proti říši zla, slaví vzbouřenci ze Sibiřského praporu

„Nejsme žádný pod*laný ‚malý bývalý sovětský satelit‘. Jsme Česko, hrdá desetimilionová země, jejíž prezident si telefonuje s prezidentem Tchaj-wanu a právě jsme dostali asi milion dělostřeleckých granátů pro ukrajinské obránce, zatímco Německo a Francie si dělají naschvály kvůli egu,“ napsal ostře Jakub Janda, ředitel think-tanku Evropské hodnoty.

„Kašlat na WSJ. Jestli je ‚malý‘ a ‚bývalý sovětský‘ všechno, s čím přijdou, můžou jít do háje. Zajistěte Ukrajině milion dělostřeleckých nábojů, dejte jim více vybavení na hlavu než komukoli jinému a teprve pak můžete kecat. Naše dějiny – a současnost – nejsou definovány zas*anými Sověty,“ vzkázal též Martin Holub, jeden ze zástupců mladého poradního týmu britského velvyslance Matta Fielda.

Opravil jsem vám to, napsal americký velvyslanec

Do věci se posléze vložil také americký velvyslanec Bijan Sabet, který si dovolil zasáhnout do kontroverzního titulku. „Vážený WSJ, opravil jsem vám to,“ napsal diplomat na sociální síti X. Spolu s příspěvkem sdílel obrázek, na kterém vyškrtal slova „malý bývalý sovětský satelitní stát“ a nahradil je lichotivějším označením „demokratická země více než 30 let a důležitý spojenec NATO“.

Deník WSJ mimo jiné ve svém textu zmínil zajímavý detail. Jakkoliv je Praha zdrženlivá ohledně toho, odkud dělostřelecké náboje pocházejí, tvrdí, že mezi dodavateli jsou i někteří spojenci Ruska.

Obchodní dohody předpokládají, že dodávky budou přepravovány přes území Česka nebo třetích zemí, aby se zastřela jakákoliv přímá vazba mezi zeměmi původu a Ukrajinou a také aby se dodavatel nevystavil hněvu Moskvy.

„Důvěrnost je zde klíčová: Bavíme se a budeme se bavit s každým, bez ohledu na jeho loajalitu nebo politický postoj – s několika málo výjimkami, jako je Severní Korea,“ řekl deníku poradce českého premiéra Petra Fialy (ODS) pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Čeští představitelé, kteří stojí za diskrétními nákupy munice, podle WSJ uvedli, že jejich úsilí začalo už krátce před plnohodnotnou invazí Ruska na Ukrajinu před více než dvěma lety. Začali v tichosti objíždět svět, uzavírat smlouvy a vyjednávat vývozní licence s desítkami producentů.

Do značné míry také obešli těžkopádnou byrokracii NATO a Evropské unie, jejíž členové se spolu s USA mezitím soustředili spíše na zvyšování domácí výroby.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusko volilo nového prezidenta. Volební místnosti byly ovšem na některých místech pod dohledem ozbrojených složek.

Tagy:
válka Německo NATO Ukrajina sociální síť Sovětský svaz velvyslanec Česko USA Rusko titulek munice článek 66 válka na Ukrajině umělá družice ruská invaze na Ukrajinu The Wall Street Journal Bijan Sabet