Mrtvý, mrtvý, v péči psychiatrů. Reportér Zrno na fotce demonstruje krutou realitu války

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno s členy jednotky Bratrstvo

Ukrajinská jednotka létá s drony do Ruska

Je to trochu zvláštní jednotka. Říkají si Bratrstvo a ve znaku mají latinské přísloví „In hoc signo vinces“ (v českém překladu „V tomto znamení zvítězíš“, pozn. red.). Jednotka je založená na křesťanských základech, ale funguje jako integrální součást vojenské rozvědky HUR a na Ukrajině ji zná skoro každý. Muži z Bratrstva (mimochodem vybaveni českými puškami CZ BREN 2) se zúčastnili těch nejnáročnějších operací – včetně těch na okupovaném Krymu nebo v Africe, kde změřili síly s Wagnerovci v občanské válce v Súdánu.

Do Bratrstva patří i Čech Michal. Sice je podle svých slov spíše pohan, ale s jednotkou válčí už skoro dva roky. Sám má za sebou službu v cizinecké legii včetně nasazení v Afghánistánu. Potkali jsme se letos v březnu – Bratrstvu jsme přivezli pomoc, kterou mezi sebou vybrali vojáci Armády České republiky. Termoprádlo, kanady, ponožky, drobnosti, které sice válku nevyhrají, ale v zákopech vám hodně zpříjemní život. A také drony, které v Česku vyrábí iniciativa Vozím drony. Bratrstvo na nás udělalo dobrý dojem. V občas trochu chaotické ukrajinské armádě působili jako disciplinovaná a motivovaná síla.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina dostane jaderné zbraně a pošle je na celé Rusko, hřímá Solovjov. Just vysvětlil proč

Michal patří mezi vojáky z Bratrstva k těm zkušenějším. Elitní jednotky jako Bratrstvo totiž na Ukrajině čelí opakujícímu se nešvaru – s tím, jak dlouho válka trvá a roste počet padlých a raněných, přibírají sice nadšené a motivované, ale nedostatečně vycvičené muže (a ženy – i když těch výrazně méně).  Výsledkem je pak začarovaný kruh – nedostatečně vycvičení a secvičení vojáci mají větší ztráty a ty se musí lepit dalšími nováčky.

Bratrstvo bylo jednou z jednotek, které byly vrženy k Charkovu, aby zastavily ruskou ofenzívu na počátku května. Zastavit Rusy se nakonec podařilo, ale cena za prvních několik chaotických dnů byla strašlivá. Uvědomuji si to, když se dívám na fotografie z března.

Voják nalevo ode mě byl těžce zraněn a padl do zajetí. Pravděpodobně je už mrtvý. Dívka vlevo ode mě viděla kamaráda rozervaného minou a už se z toho nevzpamatovala. Nyní je v péči psychiatrů.

Další fotografie je z videa, kde hlavní dronař jednotky děkuje za české drony. Už také padl.

A nakonec je tu fotografie tanku, který medik jednotky slepil z vystřelených nábojnic. Poslal mi ho jako dárek ke svatbě. Už je také po smrti. To je krutá realita války. I proto se těmhle klukům a holkám skládáme na drony. Protože kam letí drony, tam nemusí člověk….

Jedním z aktuálně válkou nejzasaženějších měst na Ukrajině je Vovčansk. Jak to tam vypadá? Podívejte se na videu:

Tagy:
válka dron Ukrajina jednotka Rusko Charkov Matyáš Zrno Bratrstvo