Ukrajinská předzvěst něčeho většího. Rusové se zakopali, přijde průlom, odhadují experti

Ukrajinský voják v zákopu v Doněcké oblasti

Ukrajinci ještě neudeřili naplno. Zatím testují ruskou obranu, ale větší průlom ještě přijde. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli zahraniční reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno a bezpečnostní analytik Jiří Vojáček. Důležitou roli podle nich hrají také zákopy, které Rusové umějí dobře využít. Přestože jde o náročnou překážku, nejsou podle Zrna nepřekonatelné.

Ukrajinský postup na bojišti je pomalejší, ale větší úder teprve přijde, domnívá se Vojáček.  „Ukrajinci vrhli do malých lokálních ofenziv tři bojové brigády. Přitom před začátkem protiofenzivy se spekulovalo, že by měli mít k dispozici až 12 brigád, z toho čtyři těžké. Ukrajinci si nyní osahávají ruskou obranu. Stále to vypadá, že můžeme čekat nějaký větší úder na jedno místo,“ uvedl Vojáček ve vysílání CNN Prima NEWS. Domnívá se, že malé ofenzivy, kterých jsme nyní na Ukrajině svědky, jsou rozhodně předzvěstí něčeho většího, co přijde v příštích týdnech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin padne po vzpouře. Před partyzány nejsou v bezpečí ani jeho blízcí, říká ruský exposlanec

Průlomový úder ukrajinské armády očekává také zahraniční reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. „Rozhodně ještě neudeřili naplno. To by vypadalo trošičku jinak. Jde o to, Rusy unavit a vyčerpat jejich rezervy,“ sdělil Zrno. Zdůraznil, že Ukrajinci mají výhodu, protože mohou útočit ve více směrech.

„Rusové těch rezerv zase tolik nemají, musejí se přesouvat mezi jednotlivými úseky fronty. Do toho Ukrajinci likvidují ruské zásobovací sklady hluboko za frontou. Kombinace tlaku na více místech, vyčerpání protivníka a likvidace jeho zásob umožní, že linie povolí. Pak by se dalo očekávat, že nastane skutečný průlom,“ popsal Zrno.

Připomněl, jak důležitou roli v každé válce hrají opevnění a zákopy. Polní opevnění byla typická pro první světovou válku. V té druhé to vypadalo, že s nástupem tanků se jejich význam snížil. V současné době se podle jeho slov ukazuje, že zákopy představují pro útočníka velký problém.

„Rusové se umějí zakopat velmi hluboko a velmi členitě. Ačkoliv to na povrchu nijak zvlášť nevypadá, když Ukrajinci dobývají nějaká postavení, dovnitř dvacet minut házejí granáty a nic se neděje. Uvnitř je to členěno tak, aby střepiny vojáky nezranily. Nakonec musejí do zákopů hodit protitankovou minu, aby zničili celé postavení,“ popsal Zrno. Zákopy nejsou nepřekonatelné, ale pro útočící vojáky to je  nepříjemná překážka.

Stejný názor má také Vojáček. „Viděli jsme to například ve válkách na Blízkém východě. Naposledy ve větší míře během první války v Perském zálivu, kde se irácká armáda zakopala na hranicích Iráku a svedla na některých místech poměrně těžké boje s koaličními vojsky,“ řekl Vojáček. Zákopy, minová pole a polní opevnění jsou podle něj efektivním způsobem, jak zvýhodnit sebe sama v nadcházejícím boji.

Tagy: