Pod houbařem vybuchla mina. Návštěva lesa vás může stát život, varoval ukrajinský gubernátor

V osvobozené Charkovské oblasti na Ukrajině došlo již ke dvěma incidentům, při nichž houbaře zranila nastražená mina, informoval tamní gubernátor Oleh Syněhubov. Politik i proto obyvatele od návštěv lesů odrazuje.

„V okrese Čuhujiv byl zraněn 45letý muž. Při sběru hub narazil na minu,“ oznámil v sobotu na sociální síti Telegram gubernátor Charkovské oblasti. Nejedná se podle něj o první takový případ. „Podobná nehoda se stala 24letému obyvateli okresu Izjum, který rovněž sbíral houby,“ dodal Syněhubov v příspěvku.

„Znovu připomínám, že chození do lesů je velmi nebezpečné, kvůli velkému množství min a nevybuchlé munice. Vyzývám vás, abyste se návštěv zdrželi. Může vás to stát život nebo zdraví,“ upozornil gubernátor.

Podle Syněhubových informací odstranili pyrotechnici v regionu jenom za pátek téměř 600 výbušných zařízení.

Ve svém příspěvku gubernátor připomněl, že v sobotu je tomu přesně sedm měsíců od začátku ruské invaze. „Nepřítel nepřestává terorizovat civilní obyvatelstvo Charkovské oblasti. V průběhu posledního dne Rusové ostřelovali osady nacházející se v blízkosti hranic s Ruskem a kontaktní linie,“ oznámil politik. „Naši obránci na kontaktní linii dále způsobují okupantům ztráty na životech i technice. Věříme v naše ozbrojené síly a pracujeme pro vítězství,“ zakončil pak optimisticky svou zprávu.

Tagy: