Ukrajinský zdravotník popsal hrůzy války z fronty. Zažil bílý fosfor i „létající zkázu“

Ukrajinský voják pomáhá zraněnému kolegovi během ofenzivy v Charkovské oblasti

Válka na Ukrajině (24.9.2022 10:00)

Působí přímo na válečné frontě a snaží se zachránit vojáky s těmi nejhoršími zraněními. Zdravotník Oleg už se setkal s ledasčím. „Několikrát jsem byl svědkem útoku bílým fosforem, To pak jsou popáleniny třetího stupně a je to velmi bolestivé,“ říká v exkluzivním rozhovoru se spolupracovníkem CNN Prima NEWS a popisuje každodenní střet s krutou realitou války.

Popište, prosím, své vojenské zařazení.
Jsem hlavní zdravotník průzkumně-pěší roty Ozbrojených sil Ukrajiny.

Jaké je aktuální určení vaší jednotky?
Jsme frontová jednotka působící v rámci ofenzivy v Chersonské oblasti.

S jakými typy zranění se nejčastěji potýkáte?
Nejčastěji se jedná o otřes mozku, krvácení z nosu a uší způsobené silnými tlakovými vlnami při explozích, plus samozřejmě nejrůznější tržné rány od šrapnelů a střepin. Také se často vypořádáváme s následky chemických útoků. Konkrétně jde o minometnou protipěchotní munici obohacenou o toxické chemické látky, které způsobují dýchací potíže, zejména bronchitidu, a několikrát jsem byl svědkem útoku bílým fosforem, například ve městě Dnipro. To pak jsou popáleniny třetího stupně a je to velmi bolestivé a problematické na ošetření.

Jak byste subjektivně popsal svou zkušenost zdravotníka frontové jednotky?
Je to velice náročné, zraněných je hodně a potřebovali bychom více zdravotnického materiálu, abychom stíhali řádně ošetřit všechny vojáky. Naše armáda má samozřejmě ztráty, naše jednotka již přišla o svého velitele Oleksandra Zacharčenka, byl to skutečný hrdina Ukrajiny. Hodně nám chybí mimo jiné termovizory, pomocí kterých bychom dokázali najít raněné i ve tmě, a tím pádem bychom se k nim stihli dostat dříve a případně je i zachránit. Kvůli nedostatku vybavení a materiálu, jako je krev, plazma a další, zde umírají denně naši spolubojovníci, je to velice smutné. Termovizory jsou drahé a těžce k sehnání, ale mohou reálně zachraňovat životy našich bojovníků.

Můžete nám říci něco o osvobozování území v Chersonské oblasti?
Postupujeme poměrně pomalu, jelikož je území zaminované a plné pastí – jako třeba nastražené granáty a podobně. Rusové tyto pasti ukrývají velmi důmyslně, proto je potřeba postupovat velice pomalu a obezřetně, ideální je, když vše zkontrolují pyrotechnici – ti mají tím pádem dost práce, a proto je náš postup pomalý.

Máte nějakou zkušenost s ruskými zajatci? Jejich chování, výpovědi...
Jakožto průzkumná prvosledová jednotka míváme zajatce spíše výjimečně. Když už nějaké máme, stráví u nás vždy jen velmi krátkou dobu, než si je převezmou naši kolegové z SBU a vojenské policie. Jsou zranění a zmatení a rádi, že jsou vůbec naživu. Čistě osobně to na mě působí dojmem, že ani nevědí, proč v této válce vůbec jsou, případně v ní nechtějí být.

Jakým vybavením disponují vaši nepřátelé?
Z těžké techniky jsme konkrétně zaznamenali použití tanků typů T72 a T80 s reaktivním pancéřováním, BTR (sovětsko-ruská verze BVP – tedy bojového vozidla pěchoty, pozn. autora) a jako polní dělostřelectvo na krátkou vzdálenost Rusové nejčastěji používají minomety SOV ráže 120 mm. Z těch, a možná i z jiných protipěchotních zbraní, střílejí právě ty chemicky obohacené granáty.

Situaci našim silám také dost komplikují ruské drony Orlan a rovněž původně íránské Šáhid-136. Těm přezdíváme „létající zkáza“. Výzbroj a vybavení pěchoty je stejné jako u nás, ještě ze sovětské éry, tedy různé verze útočné pušky AK 74, lehké kulomety RPK, dále ruční protitankové zbraně typu RPG apod. Kolega od radistů mi říkal, že mají poměrně nekvalitní, nemoderní vysílačky. Ale stále mají silné dělostřelectvo včetně toho raketového. Raket typu GRAD jsem tu viděl již tisíce, plus samozřejmě používají občas i Kindžaly a další dalekonosné střely.

A otázka na závěr: Jak hodnotíte morálku vaši i nepřátel? Myslíte si, že Ukrajina má reálnou šanci tuto válku vyhrát?
Máme ztráty, je to velice bolestivé, denně zde umírají tátové od rodin. Na světě však není silnějších bojovníků, než jsme my, Ukrajinci. Osvobodíme celou naši zemi. Kdokoliv si myslí opak, ten se mýlí. Naše morálka je navzdory ztrátám a nelehké situaci skvělá, aktuálně, jak víte, postupujeme v rámci ofenzívních operací – a to je teprve začátek.

Ruští vojáci stojící proti nám se dělí na dva typy: Žoldnéři, kteří nemají žádnou morálku a jde jim čistě jen o peníze a páchání bezdůvodného násilí, a pak jsou to odvedenci kdoví odkud. Přijde mi, že spíše z východních částí Ruska – soudě podle jejich fyziognomie. Často jsou to mladí kluci – na jejich motivaci byste se musel zeptat jich, ale někteří působí opravdu dost nešťastně a zmateně.

Věc se má tak, že my je nenutíme proti nám bojovat, naše vláda má program právě pro ruské vojáky, kteří bojovat nechtějí. Mohou být buď normálně v zajetí a bude s nimi slušně zacházeno, nebo se dokonce mohou připojit k našemu boji proti agresoru Putinovi a jeho sebrance, a zlepšit tak situaci ve své zemi. Těch nepřátel, kteří proti nám aktivně bojují nebo jakýmkoliv způsobem ruské válečné úsilí podporují, nám líto není. My jsme je sem nezvali. Vyženeme všechny okupanty, do posledního. Vezmeme si zpět celou naši zemi, zejména pokud Západ neustane v poskytování pomoci, zejména potřebujeme, termovizory a zdravotnický materiál. Tímto chci poděkovat všem Čechům, kteří nám již nějakou formou pomohli. Spousta našich lidí je díky této pomoci naživu. Vaše pomoc pro nás znamená opravdu hodně, děkujeme. Ukrajinci se nikdy nevzdávají, vše bude Ukrajina, sláva hrdinům!

Tagy: