Ukrajinské obilí v Česku? Raději jim dejme peníze, míní Havlíček. Výborný má také jasno

Karel Havlíček a Marek Výborný

Havlíček a Výborný mluvili o ukrajinském obilí

Podpora Ruskem napadené Ukrajiny je v pořádku. Pokud jde ale o dodávky obilí do zemí EU, Ukrajinci by měli dodržovat unijní pravidla. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS se na tom shodli ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Podle nich by ukrajinská produkce měla proudit především do zemí třetího světa. Celý problém by mohl řešit princip vratných kaucí či cel.

„Podpora Ukrajiny je v pořádku. Měli bychom tak činit jasným způsobem – například tam posílat peníze. Nemůžeme to ale dělat formou, během níž se likvidují evropští farmáři. Ukrajinci v případě obilí nemusejí plnit unijní standardy. Navíc mají té produkce poměrně hodně. Naše potom končí v krmivech,“ řekl Havlíček ve vysílání CNN Prima NEWS. Problém by podle něj mohlo řešit takzvané vratné clo, které by se Ukrajincům vrátilo v případě, že by jejich obilí z EU proudilo dál, třeba do afrických zemí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Blokádu Prahy ať lidem vysvětlí organizátoři. Zneužili farmáře, na poli nikdy nebyli, říká Výborný

Vláda by se tématem dovozu ukrajinského obilí měla zabývat příští týden. Podle Výborného je současný stav neudržitelný. „Je zcela správné pomáhat zemi, která čelí naprosto neuvěřitelné agresi Putinova Ruska. Na stranu druhou by i Ukrajinci měli dodržovat stejná pravidla, jako to musí dělat farmář v Belgii, Francii nebo České republice,“ sdělil lidovecký ministr.

Výborný stejně jako Havlíček naznačil princip vratných kaucí. Zároveň zmínil, že by Evropská unie měla především zajistit, aby ukrajinská produkce mířila do zemí třetího světa, kde potraviny nutně potřebují.

Podívejte se na celý duel Havlíčka s Výborným. Kromě ukrajinského obilí diskutovali také o protestech zemědělců, inflaci i o dotační politice.

Tagy: