Tři ruské tanky zničeny během vteřin. Pracujeme na úplném vítězství, hlásí Ukrajinci

Obojživelné bojové vozy pěchoty na pásech BMP.

Speciální jednotka podřízená Službě bezpečnosti Ukrajiny (SBU) provedla další úspěšný útok na ruského protivníka. Pomocí minometu ráže 120 mm se ukrajinským vojákům podařilo během několika vteřin zničit tři ruská bojová vozidla pěchoty BMP. Video, které na sociálních sítích zveřejnilo SBU, bylo pořízeno v Charkovské oblasti a je na něm zachycena jednotka speciálních sil s názvem Skupina Alfa.

Video, které zveřejnila ukrajinská bezpečnostní služba, trvá necelou minutu. Právě tak dlouho trvalo speciální jednotce zničit tři ruské obrněnce.

„Další tři shořelá bojová vozidla pěchoty BMP v Charkovské oblasti – práce speciální jednotky Služby bezpečnosti Ukrajiny. Skupina Alfa našla místo, kde se technika shlukovala, a zničila cíle palbou z minometu ráže 120 milimetrů. Pracujeme na úplném vítězství,“ uvádí v prohlášení ukrajinská bezpečnostní služba. Videozáznam zachycuje, jak ukrajinská jednotka odpálila na místo granát z minometu. Ten se posléze vznítil a všechna tři vozidla vzplála.

Skupina Alfa spadající pod bezpečnostní službu patří k nejelitnějším jednotkám ukrajinských ozbrojených sil. Její vznik sahá až do roku 1994. V mírových letech 1994 až 2010 provedla více než 7 000 zvláštních operací zejména v boji proti drogové mafii a překupníkům zbraní. Podle webu Armádní zpravodaj jsou její operace často utajené a v posledních letech si jednotka prošla cvičením pod dozorem specialistů ze Západu. Své dovednosti předvedla hlavně při akcích kolem letiště Hostomel a podílela se také na obraně Charkova a zářijovém osvobození území v Charkovské oblasti.

Válka na Ukrajině trvá více než osm měsíců. Ukrajinci se pak často svými úspěchy na bojišti chlubí na sociálních sítích. Obzvlášť drsné video ovšem před několika dny zveřejnila brigáda rychlé reakce ukrajinské Národní gardy, která na ruské jednotky zaútočila pomocí bezpilotních letounů.

Ruští vojáci se před útoky schovávali, kde se dalo. Kryli se mezi velkými kameny či ve vysoké trávě, a ti nejzoufalejší dokonce lezli i do vlhkých močálů. Ani to je však před zásahem ukrajinských bezpilotních letounů nezachránilo. „Představy Rusů o válce a o ‚druhé armádě světa‘ byly rozbity inteligencí a silou našich vojáků,“ uvedla ukrajinská brigáda, která útoky provedla.

Tagy:
válka armáda tanky Ukrajina zbraně Rusko obrněné vozidlo Služba bezpečnosti Ukrajiny bojové vozidlo BMP