Černobyl znovu v rukou Ukrajinců: Kontrolu nad jadernou elektrárnou získali výsadkáři

Černobyl

Ukrajinské výsadkové jednotky znovu získaly kontrolu nad jadernou elektrárnou v Černobylu. Po sociálních sítích se šíří fotografie vojáka, který k budově elektrárny umisťuje ukrajinskou vlajku.

Web Daily Star uvádí, že podle ukrajinských vládních zdrojů ozbrojené síly v neděli znovu ovládly okres Pripjať, v němž se Černobyl nachází. Místo nejhorší jaderné katastrofy v historii bylo cílem ruské armády od začátku invaze na Ukrajinu, padlo hned v první den útoku. Svět ruský útok sledoval s velkými obavami, střely totiž dopadaly blízko jaderných reaktorů.

Začátkem týdne ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské síly oblast opustily. Okupanti podle ukrajinských zdrojů nyní soustředí své úsilí na východ země.

V důsledku bezohledného jednání měl při okupaci Černobylu měl zemřít nejméně jeden ruský voják. Zaměstnanci elektrárny údajně viděli projíždět velký konvoj ruských vozidel takzvaným rudým lesem, který je považován za jedno z radiací nejkontaminovanějších míst na světě. Při průjezdu techniky se měl radioaktivní spad dostat do ovzduší.

Tagy: