Ukrajinský šéf obrany prozradil, kdy začne protiofenziva. Zmínil počasí i nasazení Leopardů

Ukrajina by mohla přejít do protiofenzivy v dubnu nebo květnu, až pro to nastanou výhodnější podmínky z hlediska počasí. V rozhovoru s estonskou stanicí ERR to řekl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Po sérii dílčích vítězství, kdy se Ukrajině na konci loňského léta a během podzimu podařilo osvobodit rozsáhlá území na severovýchodě a jihu země, se ukrajinské síly už téměř pět měsíců soustředí především na obranu, podotkla agentura Reuters.

Rozhodnutí o protiofenzivě ukrajinských sil podle Reznikova bude záležet na vhodných povětrnostních podmínkách. „Myslím, že nastanou v dubnu nebo květnu,” citovala ho agentura Unian. „Již nyní se (protiofenziva) plánuje v několika směrech,“ řekl ministr. Podotkl také, že v první polovině jara je půda na Ukrajině mokrá, a proto nelze využívat vozidla s koly, ale pouze ta pásová.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinský roj Mathiase Rusta. Máme tisíce dronů s doletem až do Moskvy, naznačuje Kyjev

Na otázku, kdy Ukrajina nasadí do boje tanky Leopard německé výroby, Reznikov odpověděl, že tomu tak bude právě na začátku protiofenzivy. Na Ukrajinu už dorazilo několik těchto moderních tanků z Polska, Německa nebo Portugalska.

Ukrajinští vojáci, kteří měli dosud v bojích k dispozici jen sovětské tanky, ale už absolvovali výcvik v ovládání německých tanků, se podle Reznikova nyní cítí, jako by ze „žigulíka” přesedli do mercedesu.

O nadcházející protiofenzivě hovořil tento týden také vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko. „Ruští okupanti dnes projevují skutečně vysokou míru nervozity. Trochu panikaří, protože nemohou plně předpovídat, kde se protiofenziva uskuteční,“ uvedl podle agentury Unian Kovalenko ve vysílání televizní stanice Grad.

Slabá místa okupantů

Poukázal na tři údajná slabá místa okupantů – jsou jimi Luhanská, Záporožská a část Chersonské oblasti. „Tato tři předmostí jim stačí k tomu, aby znervózněli, protože tam nemohou plně soustředit potřebné síly a prostředky k obraně,“ poznamenal.

O ukrajinské protiofenzivě hovořil také vojenský expert a plukovník ukrajinské armády Roman Svitan. Je přesvědčen, že se jim podaří ruskou armádu „převálcovat“ díky zbraním, které Západ v posledních měsících na Ukrajinu dodal.

Tagy:
válka tanky Ukrajina Rusko Olexij Jurijovyč Reznikov protiofenzíva Oleksandr Kovalenko