Ruští agenti byli v akci půl roku před invazí. Donášely jim stovky Ukrajinců, míní Britové

Britský think tank Royal United Services Institute (Rusi) publikoval rozsáhlou analýzu, která se zaměřila na působení ruských agentů na Ukrajině – z textu vyplývá, že operativci dosáhli mnohem větších úspěchů než konvenční armáda. Na invazi a následnou okupaci se měli agenti začít chystat už v polovině roku 2021.

Ruskou armádu zahraniční pozorovatelé od začátku invaze na Ukrajinu spojují s neorganizovaností a absencí taktiky. Přední britský think tank teď ale odhalil, že ruští agenti na Ukrajině předvedli (a předvádí) docela jiné výkony. Royal United Services Institute v 39stránkové analýze uvedl, že agenti FSB hráli při počáteční okupaci klíčovou roli. Upozornil na to web televize BBC.

Think tank Rusi došel na základě vlastního výzkumu, odposlechů a informací od ukrajinských zpravodajských služeb k závěru, že členové FSB už v červnu 2021 věděli, že ruský prezident Vladimir Putin chystá invazi na Ukrajinu. Už tehdy se měli ruští operativci začít připravovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Avdijivka odolává útokům už devět let. Snaha Rusů dobýt město je nelogická, popisuje expert

Zlomení odporu

Zatímco ruská armáda i přes rozpačitý dojem v prvních dnech invaze dosahovala územních zisků, úkolem FSB bylo upevnit vliv v okupačních zónách.

„FSB byla schopná dostat se k datům na vládním počítači a identifikovala prokyjevské jedince, které agenti následně zatknuli a vyslýchali,“ uvedla BBC s odkazem na práci think tanku Rusi.

Ruští agenti tímto způsobem měli rychle zlomit odpor Ukrajinců, a usnadnit tak okupační správu ruské armádě. Členové FSB také usilovali o to, aby v oblasti dobytých území došlo k informačnímu odstřižení od zbytku Ukrajiny, tedy aby nebyla dostupná žádná ukrajinská média ani internet.

Stovky kolaborantů

Se shromažďováním dat a „nalamováním“ Ukrajinců měli ruští agenti začít ještě před invazí. Rusům se podařilo během okupace dostat na svou stranu nejméně 800 ukrajinských zástupců úřadů a lokální politiky. Někteří kolaborovali dobrovolně, jiní byli ke spolupráci donuceni, píše BBC.

„Je zjevné, že ruské speciální služby dokázaly před invazí naverbovat rozsáhlou síť agentů. Velká část tohoto aparátu přitom zůstala aktivní i po invazi a poskytuje Rusům stálý přísun zpravodajských informací,“ napsal hlavní autor zprávy Jack Watling.

Z analýzy ale vyplývá, že i ruští agenti zčásti podlehli chybnému předpokladu, že Ukrajinci budou ve velkém ruské okupanty vítat, což se podepsalo na následném místy ledabylém přístupu k celé invazi.

Tagy: