Protiútok Ukrajiny je na spadnutí. Okupanti už panikaří, tvrdí expert. Zmínil tři slabá místa

Rusové panikaří, protože nemohou plně předpovídat, kde se uskuteční ukrajinská protiofenziva. V rozhovoru pro televizi Grad to uvedl vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko. Poukázal také na tři slabá místa okupantů a předpověděl, kdy se ukrajinský protiútok s největší pravděpodobností uskuteční.

„Ruští okupanti dnes projevují skutečně vysokou míru nervozity. Trochu panikaří, protože nemohou plně předpovídat, kde se protiofenziva uskuteční,“ uvedl podle agentury Unian vojenský a politický pozorovatel Kovalenko ve vysílání televizní stanice Grad.

Poukázal na tři údajná slabá místa okupantů – jsou jimi Luhanská, Záporožská a část Chersonské oblasti. „Tato tři předmostí jim stačí k tomu, aby znervózněli, protože tam nemohou plně soustředit potřebné síly a prostředky k obraně,“ poznamenal Kovalenko.

ČTĚTE TAKÉ: Děs, hlad a samota, mělo to být jinak. Ukrajinský voják popsal reportérovi CNN realitu války

„Ve skutečnosti nebudou mít šanci obranu udržet. Bude to čistě situační záležitost. Ve finále dojde ke kaskádovému zničení celé obrany a útěku na Krym,“ pokračoval expert. Podle něj by se ukrajinská protiofenziva měla uskutečnit v nejblížších týdnech. „Možná v dubnu, možná v květnu,“ doplnil odborník.

O nadcházející protiofenzivě hovořil také vojenský expert a plukovník ukrajinské armády Roman Svitan. Je přesvědčen, že se jim podaří ruskou armádu „převálcovat“ díky zbraním, které Západ v posledních měsících na Ukrajinu dodal.

Podle něj budou Ukrajinci zatlačovat Rusy na poloostrov Krym a postupovat směrem na západ. „Právě tam bude ruská armáda čelit nové útočné síle. Dojde k rozmělnění ruských vojsk. Rychlost bude záviset na tom, zda budou utíkat, nebo ne. Rusové nebudou schopni tomuto postupu čelit, a oni to dobře chápou,“ řekl.

Deokupace po Velikonocích

Svitan již dříve předpověděl, že k „deokupaci“ ukrajinských území nejspíše dojde po Velikonocích. „Myslím si, že koncem března, v dubnu začne naše protiofenzíva,“ uvedl.

Podle analytiků z amerického Institutu pro výzkum války (ISW) však ani úspěšné protiofenzivy zřejmě nebudou stačit k tomu, aby ruského prezidenta Vladimira Putina dotlačily k jednání o příměří. „Putin se místo toho soustředí na to, aby dosáhl původního cíle prostřednictvím dlouho se táhnoucí války, v níž zvítězí buď podrobením Ukrajiny silou, nebo zlomením vůle Ukrajinců poté, co je opustí Západ," uvádí ISW ve své zprávě k vývoji ruské invaze na Ukrajinu.

Podobného názoru je i americký generál ve výslužbě Wesley Clark. „Rád bych zdůraznil, že rozhodující je Krym. Cokoli se podaří na severu, je dobré, pokud ale chcete přitáhnout Putina k jednacímu stolu, musíte si přijít pro Krym,“ řekl pro stanici CNN.

Podle ISW pokračují ruské útočné operace okolo Bachmutu a Avdijivky a podél západních frontových linií v Doněcké a Luhanské oblasti. Rusko do ofenzivy podél frontové linie v tomto regionu v posledním půlroce vrhlo většinu ze svých 300 tisíc mobilizovaných záložníků a 40 tisíc předčasně propuštěných vězňů. „Výsledky tohoto úsilí ale nejsou nijak působivé,“ podotýká ISW.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina expert Rusko Chersonská oblast Luhanská oblast Záporožská oblast protiofenzíva Oleksandr Kovalenko