Zelenskyj jednal v Bulharsku. Agentury psaly také o návštěvě Česka, později zprávu stornovaly

Zelenskyj si zahraje v novém filmu sám sebe.

Zamíří Volodymyr Zelenskyj do Prahy?

Ukrajina a Bulharsko se dohodly na aktivnější spolupráci v obraně, uvedl ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Sofii po jednání s bulharskými představiteli. Informovala o tom agentura Reuters. Ukrajinský státník má dorazit i do Prahy, psaly agentury. Později však zprávu stornovaly.

„Jednali jsme o vojenské pomoci, kterou Bulharsko poskytuje naší zemi. Počítáme s pokračováním spolupráce, která už zachránila mnoho životů,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci. Bulharsko také vyzval, aby se podílelo na obnově jeho země. Na Telegramu mezitím informoval o setkání s premiérem Nikolajem Denkovem. „Hlavním tématem našich rozhovorů je samozřejmě bezpečnost našich zemí a celé naší Evropy, podpora obrany a obranná spolupráce. Základní prioritou je energie,“ napsal.

ČTĚTE VÍCE: Zakázaná pomoc pro Ukrajinu? USA plánují Kyjevu poskytnout kazetovou munici, píší média

V předchozím příspěvku na stejné platformě Zelenskyj uvedl, že má na programu také jednání se svým protějškem Rumenem Radevem. „Podpora obrany, euroatlantická integrace Ukrajiny, summit NATO, bezpečnostní záruky a realizace mírového plánu,“ přiblížil témata jednání po příletu do Sofie Zelenskyj. Kyjev usiluje o to, aby NATO na nadcházejícím summitu ve Vilniusu dalo Ukrajině jasný signál, že země bude moci v budoucnu vstoupit do Severoatlantické aliance.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na cestu prezidenta do Bulharska prohlásil, že Kyjev dělá vše pro to, aby do války „zatáhl“ co nejvíce zemí. Rusko napadlo svého souseda loni v únoru a Ukrajina se od té doby – i s pomocí dodávek západních zbraní – ruské agresi brání a snaží se dobýt zpět Rusy okupovaná území. „Mnoho zemí se už do tohoto konfliktu zapojilo, ať už přímo či nepřímo,“ řekl novinářům mluvčí ruské hlavy státu podle agentury TASS. Zelenského jednání podle něj nebude mít zásadní vliv na „speciální vojenskou operaci“, jak Moskva nazývá svou vojenskou agresi vůči Ukrajině.

Ukrajinský prezident má ve čtvrtek večer dorazit i do Prahy, napsaly s odkazem na agenturu AP tiskové agentury. Později však zprávu stornovaly. České úřady informaci o návštěvě Zelenského nepotvrdily.

Tagy: