Ukrajinský superdoktor operoval vojáka s granátem v těle. Mohl kdykoli vybuchnout

Ostřílený ukrajinský lékař a generálmajor Andrij Verba údajně úspěšně provedl těžko uvěřitelnou operaci. Povedlo se mu totiž z těla raněného vojáka vyjmout nevybuchlý granát. Autenticitu zprávy mají dokazovat fotografie ze sálu a rentgenové snímky.

Generálmajor Andrij Verba je jedním z nejzkušenějších ukrajinských vojenských lékařů. Na Donbasu působí už od roku 2014 a provedl tisíce polních operací, píše Daily Mail. Ani jedna z nich ale nebyla tak riskantní jako ta, do které se před časem pustil.

Podle ukrajinských zdrojů se totiž Verbovi podařilo vyoperovat z těla raněného vojáka nevybuchlý granát z granátometu. Při mimořádně nebezpečné operaci byli na sále kromě lékařů přítomní také dva ženisté.

Lékař Verba kvůli riziku vybuchnutí nemohl při operaci využít elektrokoagulaci, při které dochází k cílenému tepelnému vysoušení rány.

O těžko uvěřitelném zákroku informoval mimo jiné Serhij Borzov, šéf ukrajinské oblasti Vinnycja. „Šokující. Naši lékaři provedli operaci, při které z těla vojáka vyjmuli nevybuchlý VOG granát,“ uvedl Borzov.

Anton Heraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra, pak na Twitteru uvedl, že voják operaci přežil a bude se nyní zotavovat pod dohledem lékařů.

Tagy: