Krvavé záběry bojů u Avdijivky: Smrt přijímáme, lidi to musí vidět, říká velitel Ukrajinců

Ukrajinský voják natočil průběh tvrdých bojů u Avdijivky

Tvrdý boj o Avdijivku

Rusko průměrně ztrácí 900 vojáků za den v boji o město Avdijivka. Tvrdí to ukrajinské ministerstvo obrany. Pokud jsou tyto odhady přesné, je to vyšší číslo než březnové ztráty Rusů u Bachmutu. Přímo v zákopech natáčel jeden z ukrajinských velitelů. Podle něj je důležité, aby lidé viděli, jak krutá a strašná válka je. „Musíte se smířit s tím, že vás mohou zabít,“ sdělil v exkluzivním rozhovoru pro americkou CNN.

Teprve svítá a ukrajinští vojáci ze zákopů právě odráží ruský útok. Ozývá se výbuch a pak odvetná palba. Ukrajinská útočná jednotka, která je součástí 47. mechanizované brigády, se snaží udržet obrannou linii ve vesnici Avdijivka. Ta čelí nekonečným ruským útokům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kazach bojoval v řadách vagnerovců na Ukrajině. Ve vlasti dostal sedm let, sebrali mu žold

Jednotce v zákopech velí Oleh Sencov, ukrajinský režisér, který před válkou strávil pět let v ruském vězení. Aktuální průběh bojů natáčí na svoji go-pro kameru. V exkluzivním interview pro CNN se rozpovídal o extrémně těžkých podmínkách na frontě. „Mým cílem je, aby lidé na vlastní oči viděli, jak tato válka skutečně probíhá. Je velmi důležité ji natočit, aby lidé věděli, jak krutá a strašná válka to je,“ vysvětlil Sencov.

Pro bojovníky je podle něj důležité přijmout smrt. „Pokud si člověk nepřipouští myšlenku, že může být zabit, nemá ve válce co dělat. Člověk se musí smířit s tím, že může být zabit. Vždycky je to ale děsivé,“ říká ukrajinský velitel.

Na jeho záběrech (video v úvodu článku, pozn. red.) je následně vidět, jak jeden z vojáků dostal zásah. Ostatní mu rychle sundávají vestu, aby zjistili, kde je kulka. Zatímco mu lepí ránu, přichází ruský útok. „Pozor tank,“ křičí jeden z vojáků. O chvíli později jim nad hlavou krouží bezpilotní letoun. „Pozor dron,“ hlásí člen jednotky. „Vidím ho,“ odpovídá druhý.

O několik vteřin později utrží zranění další ukrajinský voják. Šrapnel mu zasáhl nohu. Ani Oleh není v bezpečí. Zatímco podává hlášení, dostává zásah do ramene. „Krvácíš,“ říká mu mladá medička. V rameni má malou díru. Oleh se snaží zůstat v klidu. Vtom ale jednotka uslyší zvuk ruských tanků. Vojáci se snaží schovat v zákopech, zatímco tanky projíždějí jen pár metrů od jejich pozic.

Záběry z dronů odhalily čtyři ruské tanky. Ty se snaží zničit ukrajinské pozice mezi stromy, kde se schovávají tři útočné jednotky Ukrajinců. Olehova je uprostřed a jako jediná útok přežila. „Neudrželi jsme pozice a museli jsme ustoupit. Měli jsme zraněné, ale přežili jsme,“ popsal Sencov. Další dvě skupiny však byly téměř úplně zničeny. Je to první mise, kterou Oleh za poslední roky nezvládl splnit. Skoro padesátiletý velitel a otec čtyř dětí to ale nevzdává. Po krátkém oddechu se znovu vrací bránit svou zemi.

Tagy: