Opijí se a jdou do sauny. Provozovatel z Plzně se snaží neukázněné Ukrajince usměrnit

V areálu je zakázáno pít alkohol.

Někteří provozovatelé plaveckých areálu si stěžují na pijany

Provozovatel plaveckého areálu v Plzni si stěžuje na některé návštěvníky z Ukrajiny, kteří dle jeho slov před návštěvou bazénu nebo sauny popíjí tvrdý alkohol. Na místě proto vylepil cedule s upozorněním o pravidlech i v ukrajinštině, aby neukázněné příchozí usměrnil. K jednomu opilému cizinci musela vyrazit i záchranka.

V plaveckém areálu v plzeňské čtvrti Slovany se podle provozního v posledních měsících rozmohl nešvar v podobě silně opilých návštěvníků ze zahraničí. Cizince by měla hned u vstupu do bazénu informovat varující cedule, jak by se zde měli chovat, která je kromě češtiny napsaná i v ukrajinštině.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobnosti kruté vraždy Roma v Brně. Důvod byl bizarní, šíří se nenávist proti Ukrajincům

„Když jsou návštěvníci opilí, jsou agresivní jak k ostatním návštěvníkům, tak k personálu,“ líčí provozovatel bazénu Patrik Davídek. Jeho slova potvrzují i někteří návštěvníci. „Neumí se moc dobře chovat, myslí si, že jsou tady doma,“ popsala jedna z nich. Jiní je hájí. „Já jsem tedy cizinec, ale nepiju alkohol,” sdělil další.

Nebezpečné chování

Do bazénu na Slovanech ve srovnání s obdobím před dvěma roky údajně chodí o zhruba 60 procent víc návštěvníků z Ukrajiny, zejména o víkendech jsou tady Češi v menšině. „Příchozí především z Ukrajiny si přinesou svůj alkohol, většinou tvrdý, vypijí ho v šatně a pak jdou do sauny nebo do páry, kde je zvýšená teplota. To je hodně nebezpečné,“ podotýká provozní.

Za posledních několik měsíců byla policie na slovanský bazén volaná několikrát a také záchranáři měli napilno, když se museli vydat na pomoc cizinci, který se opil v sauně. Zjistili skutečnost, že se jedná o těžkou opilost, muž nadýchal 2,95 promile alkoholu.

Na konzumaci tvrdého alkoholu v plaveckých areálech si stěžují i další provozovatelé. „Zkušenost jsme měli, ale tím, že jsme udělali osvětu v patřičném jazyce, tak se dá říct, že se tahle záležitost s Ukrajinci zklidnila,“ uvedl šéf aquaparku v Jihlavě Miroslav Veselý. Experti pak upozorňují, že alkohol nepatří ke sportu a už vůbec ne k plavání.

Tagy: