Romové se v Havířově poprali s uprchlíky. Ukrajinský muž s dcerou skončili v nemocnici

Potyčka mezi Romy a Ukrajinci

Potyčka mezi Romy a Ukrajinci

Policie a strážníci zasahovali u bitky, která se strhla v Havířově v části Šumbark mezi ukrajinskými uprchlíky a místními Romy. Při potyčce byl zraněn čtyřiačtyřicetiletý muž a jeho desetiletá dcera. Záchranka je převezla do nemocnice.

Ve středu večer se v Havířově v části Šumbark pořádně vyostřila situace mezi místními a ukrajinskou rodinou. „Nejprve přišel syn s rudým lícem, protože mu Romka dala facku. Vyšla jsem ven a za mnou muž. Vyběhl pak ještě jeden Rom a začal bít muže, protože viděl, že natáčí na telefon. Byla tam moje dcera, žďuchl ji tak, že spadla hlavou na zem. Ještě na ni chtěl hodit kámen,“ popsala Ukrajinka Aljona Paraščuková. „Když přijela hlídka na místo, tak se nejdřív popraly děti a pak se do sebe pustili tátové,“ uvedl ředitel Městské policie Havířov Bohumil Muras.

Při šarvátce navíc tekla krev. Čtyřiačtyřicetiletý muž z Ukrajiny a jeho desetiletá dcera pak skončili v péči záchranářů a následně na chirurgickém oddělení havířovské nemocnice. „Oba pacienti byli při vědomí, utrpěli lehká až středně těžká poranění hlavy,“ uvedl mluvčí Záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Policisté případ na místě vyhodnotili jen jako přestupek a všechny aktéry si tak pozve na jednání magistrát. Úředníci budou prověřovat, kdo incident vyprovokoval. Místní Romové tvrdí, že oni to nebyli. „Nevím, kdo začal, protože on tady přišel s tyčkou a děcka utíkala nahoru,“ sdělil obyvatel domu, u kterého se incident odehrál.

Ukrajinští uprchlíci pobývají v Havířově už dva měsíce. Rodina má sedm dětí a právě proto, aby je uchránila před válkou, přijela do Česka. Jenže v bezpečí se prý necítí ani tady. „Řekli nám, že naše děti budou mrtvé, že tady nemůžeme žít, že nás chytí, zbijí, zabijí naše děti a znásilní je,“ vypověděla Paraščuková.

„Dva kohouti se na jednom smetišti nebudou snášet. Ukrajinci a Romové, nebude to dobrý. Když těch konfliktů bude víc, tak tady bude masakr a potom bude pozdě,“ řekl další obyvatel domu. Ukrajinská rodina teď varuje další uprchlíky, aby si k bydlení rozhodně nevybrali městskou část Šumbark.

Tagy: