Batole uniklo masakru u Chicaga, otec ho ochránil vlastním tělem. Lidé uspořádali sbírku

Při pondělní střelbě v Highland Parku zahynulo sedm lidí a dalších zhruba 30 utrpělo zranění.

Po střelbě v USA je z dítěte sirotek

Při střelbě v průvodu na Den nezávislosti v americkém městě Highland Park nedaleko Chicaga zemřelo sedm lidí, mezi nimi i manželé McCarthyovi. Kolemjdoucí pak pod tělem Američana našli jejich dvouletého syna. I když snaha uchránit život nebyla marná, chlapec bude muset vyrůstat bez rodičů. Pro sirotka lidé založili sbírku.

Pětatřicetiletá Irina McCarthyová a její sedmatřicetiletý manžel Kevin šli do průvodu se svým synem Aidenem. Střelbu muže převlečeného do ženských šatů v pondělí přežil ale jen dvouletý chlapec. Střelec zabil celkem sedm lidí.

Otec v době střelby držel syna v náručí, možná i díky tomu chlapec přežil. Chvíli po útoku ho našel pod tělem otce jeden z kolemjdoucích, uvedl americký deník Daily Beast.

„Můj přítel mi řekl, že malý chlapec leží pod svým otcem, který byl postřelen do nohy. Snažili se zastavit krvácení, tak jsem chlapce odnesla dolů do garáže,“ řekla pro web New York Post osmatřicetiletá Lauren Silvaová. „Pořád se ptal, jestli se máma s tátou brzy vrátí,“ pokračovala.

Tragický příběh na sociálních sítích dojal stovky uživatelů. I proto byla pro malého Aidena založena sbírka na crowdfundingové platformě GoFundMe, kde se vybralo už v přepočtu téměř 51 milionů korun.

„Po tragédii v Highland Parku jsme se spojili, abychom pomohli chlapci, o kterém jsme nic nevěděli. Za tragických okolností jsme ho odvezli do bezpečí, spojili jsme se, abychom našli jeho prarodiče a modlili jsme se za bezpečí jeho rodiny,“ uvedli iniciátoři finanční sbírky.

„Bohužel se musíme podělit o jeho jméno – Aiden McCarthy. Potřebuje naši další pomoc. Jeho rodiče Irina a Kevin byli zabiti během střelby 4. července. Ve dvou letech se Aiden ocitl v nemyslitelné situaci – bude muset vyrůstat bez rodičů,“ sdělili.

Starají se o něj prarodiče

O chlapce se zatím starají rodiče zesnulé Iriny. „Je obklopen komunitou přátel a širší rodinou, která ho zahrne láskou a všemi dostupnými prostředky, aby mu zajistila vše, co bude potřebovat, až vyroste,“ napsali také zakladatelé sbírky.

Známá zesnulých Angela Vellaová pak na Facebooku napsala, že se jí při myšlenkách na tragédii „svírá žaludek“. „Nemůžu uvěřit, že se to stalo. Irina byla tak zábavný člověk s upřímnou duší. Mám na ni tolik pozitivních vzpomínek,“ napsala. „Mé myšlenky a modlitby jsou s její rodinou, zejména s jejím sladkým chlapečkem. Pokud můžete přispět, prosím, udělejte to. Jsem stále v šoku,“ dodala.

Zatímco lidé se snaží pomoci osiřelému chlapci, střelec byl obviněn ze sedmi vražd. Podle agentury AP o tom informoval prokurátor Eric Rinehart. Jedná se ale teprve o první obvinění, po kterých budou následovat desítky dalších. „Pokud bude podezřelý z vražd usvědčen, čeká ho doživotní trest vězení bez možnosti podmíněného propuštění,“ předeslal prokurátor.

Tagy: