Medveděv: Ukrajinu si musí rozparcelovat Rusko a EU. Jinak se může válka táhnout desetiletí

Konflikt na Ukrajině se může táhnout desítky let, pokud nebude zničena nacistická povaha moci současného kyjevského režimu, prohlásil podle agentury TASS místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv. Vyhlídka na mír podle něj existuje, ale jen za předpokladu, že by východní část Ukrajiny byla začleněna do Ruska a západ země by byl postoupen několika zemím Evropské unie, napsal na sociální síti Telegram.

„Tento konflikt je dlouhý. Je to všechno na desítky let. To je nová realita, nové životní podmínky,“ uvedl Medveděv podle agentury TASS. Je přesvědčen, že za současné situace to „budou tři roky příměří, dva roky konfliktu a takhle se to bude všechno opakovat“. „Je nutné zničit samotnou podstatu nacistické moci v Kyjevě,“ zdůraznil politik.

ČTĚTE TAKÉ: Ohnivá exploze v Krasnodaru. Rusko čelilo dalšímu náletu, protivzdušná obrana nestačila

Medveděv nastínil scénář, jak by válka mohla skončit. Vyhlídka na mír bude existovat pouze za předpokladu, že by západní regiony Ukrajiny byly postoupeny několika zemím Evropské unie, zatímco východní část Rusku. Obyvatelé centrálních oblastí by o připojení k Rusku mohli hlasovat, píše web týdeníku Focus s odvoláním na Telegram Medveděva.

Mohlo by vás také zajímat: Rusko podniklo raketový útok na Kyjev

„V tom případě konflikt skončí s dostatečnými zárukami, že se v dlouhodobém horizontu neobnoví,“ napsal Medveděv na Telegram. Dodal, že pokud by část Ukrajiny, která zůstala nezávislá, vstoupila do EU nebo NATO, lze očekávat, že „nepřátelství znovu vzplane s rizikem, že by se mohlo rychle změnit v plnohodnotnou třetí světovou válku“.

Přijatelný by podle jeho slov byl i scénář, pokud by se celá Ukrajina rozdělila mezi Rusko a státy EU, zatímco v jedné unijní zemi by se zformovala ukrajinská exilová vláda. Konflikt by pak skončil „rozumnými zárukami“.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajině vloni 24. února.

Tagy:
NATO Ukrajina Evropská unie Rusko Kyjev Telegram Krasnodar Třetí světová válka Dmitrij Anatoljevič Medveděv Rada bezpečnosti Ruské federace