Skrýš nepomohla. Ruské tanky schované v zahradách Ukrajinci zničili, útok zachytil dron

Ukrajinští vojáci u zničeného ruského tanku na předměstí Charkova, Ukrajina, 8. května 2022.

Válka na Ukrajině (23.5.2022 13:00)

Můžete utéct, ale ne se schovat. To vzkázali a pak i potvrdili ukrajinští vojáci, kterým se podařilo zlikvidovat část ruské armády. Ta se i s tanky snažila skrýt před Ukrajinci v zarostlých zahradách civilistů. Situace byla zachycena na video, na které upozornil web Daily Mail.

Autentické záběry z dronu zachytily ruské tanky, jak projíždí ulicemi města v Charkovské oblasti. Rusové se zde snažili najít místo, kde by se mohli usadit, informuje britský web Daily Mail.

Jeden z ruských tanků ve snaze se ukrýt zacouval za stromy zarostlého dvora. V jednu chvíli dokonce posádka vylezla přímo na střechu tanku. Vojáci se zřejmě snažili celý manévr koordinovat. Zahrady civilistů však ruským vojákům bezpečí nepřinesly.

Neměli úniku

Ukrajinský útok brzy tanky zničil. Drony zachytily, jak je zachvátily plameny. Kromě trosek zbyly na zahradách i stopy po tom, jak se tanky pokoušely dostat do „bezpečí“.

Po sociálních sítích kolují i snímky „pohřebiště“ desítek zničených ruských obrněnců. Ze záběrů je patrné, že ruské ztráty jsou obrovské. Pokus ruského konvoje překonat řeku Severní Doněc nedaleko obce Bilohorivka dopadl naprostou katastrofou. Ukrajinské dělostřelectvo totiž zahájilo masivní palbu na ruské pozice. Redakce CNN Prima NEWS o útoku informovala již 11. května.

Ruská armáda aktuálně soustředí své síly u Severodoněcku a z tohoto místa pravděpodobně chystá další útok na Slovjansk. Ve svém hlášení o tom informoval Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

Tagy:
zahrada tank tanky dron Ukrajina Daily Mail Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Charkovská oblast