Ukrajinci zdemolovali a potopili ruské tanky v řece. Pěkné prázdniny, vzkázali okupantům

Ukrajinci zničili ruský konvoj, který překonával řeku Severní Doněc.

Naprostou katastrofou dopadl pokus ruského konvoje překonat řeku Severní Doněc na území Donbasu. Momentu překvapení totiž využilo ukrajinské dělostřelectvo, které na okupanty zaútočilo plnou silou. Na fotkách zveřejněných ukrajinským ministerstvem obrany jsou vidět desítky zdemolovaných nebo potopených ruských obrněnců.

„Naši dělostřelci popřáli Rusům pěkné prázdniny. Někteří okupanti se vykoupali v řece a další spálilo květnové slunce,“ stojí v ironickém prohlášení ukrajinské armády.

Podle odhadů Rusové během drtivého ukrajinského útoku ztratili nejméně šest tanků T-72B, 14 bojových vozidel BMP, sedm obrněných transportérů typu MT-LB, pět dalších obrněnců i jeden bojový člun.

O dělostřelecký útok u řeky Severní Doněc v Doněcké oblasti se postarala 17. samostatná tanková brigáda, uvedl ukrajinský resort obrany, který zveřejnil i letecké snímky zobrazující následky bombardování.

Některá ruská vozidla jsou doslova na maděru, další skončila potopená ve vodě. Jde o další důkaz neschopnosti ruské armády dobývat území Donbasu bez větších ztrát na životech vojáků i kusech těžké techniky.

Rusové sice od dubnového vyhlášení masivní ofenzívy na východě Ukrajiny získali pod kontrolu část dalšího území v Doněcké i Luhanské oblasti. Jejich postup je však velmi pomalý a vzhledem ke ztrátám i málo efektivní. Ukrajinci naopak hlásí úspěchy v Charkovské oblasti, ze které okupanty postupně vytlačují.

Tagy:
válka voda tank útok tanky řeka Ukrajina Rusko Donbas vojenský konvoj obrněné vozidlo Doněck těžká technika Ozbrojené síly Ruské federace dělostřelectvo Charkovská oblast ostřelování Doněcká oblast Luhanská oblast Severní Doněc T-72B