Ulice i parky zapadané listím. Města ho nestíhají odklízet, práce komplikuje vítr

Ulice i parky českých měst jsou teď zasypané nánosem listí, do terénu proto vyrážejí čety metařů.

Města zasypaná listím

Ulice i parky českých měst jsou teď zasypané nánosem listí, do terénu proto vyrážejí čety metařů. Jejich práce je ale tak trochu marný boj. Co se uklidí, následující den ze stromů zase spadá. A to je celý listopad teprve před námi.

Podzim představuje pro metaře spoustu práce. „Uklízet jsme začali už minulý týden a zatím jsme toho dost zvládli,“ uvedli pracovníci technických služeb.

„Listí je hodně, dobrý je, že je suché a dá se dobře sfoukávat a shrabávat. Na druhou stranu když začne být větrno, naše práce přijde vniveč,“ řekl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Popadané listí nestačí metaři odklízet ani na hřbitovech. Zrovna před Dušičkami, kdy se každý snaží mít hroby vyzdobené.

V Jihlavě mají na úklid podzimní nadílky fukary, vysavače a další techniku. Zahrádkář si ale musí poradit nejčastěji s obyčejnými hráběmi. A pokud nemáte na zahradě vlastní kompost, poslouží hnědý kontejner, kam můžete listí bez obav hodit. Velkoobjemové kontejnery i kompostárny se už teď plní, a to je většina listí stále na stromech. Boj tak teprve začíná.

Tagy: