Umělá inteligence začala odhalovat přestupky. Za 72 hodin pochytala stovky řidičů

Britská policie zahájila provoz dopravního kamerového systému fungujícího na bázi umělé inteligence. Pouhých 72 hodin provozu stačilo k odhalení 117 nepřipoutaných lidí a až 180 těch, kteří se nevěnovali naplno řízení, ale sledovali mobilní telefon. Inteligentní kamery totiž umějí mnohem víc než jen strojově měřit rychlost nebo jízdu na červenou. Píše o tom web Daily Mail s odkazem na policii v britských hrabstvích Devon a Cornwall.

Systém testovaný policií na jihovýchodě země používá několik vysokorychlostních kamer, infračervený blesk a systém ostření a filtrování. Jeho úkolem je zaznamenávat čisté snímky projíždějících aut. Snímky uložené systémem jsou kontrolovány softwarem založeným na umělé inteligenci, který identifikuje ty z nich, jež mohou obsahovat důkazy o trestném činu nebo přestupku.

K TÉMATU: Nechali jsme umělou inteligenci napsat test auta. Fakta poskytne, názor ale nečekejte

Na konci je stále člověk

Podle britského listu Daily Mail jsou snímky vybrané umělou inteligenci systémem anonymizovány a odeslány ke kontrole člověkem. Jeho úkolem je dohled nad provozem systému a prověřování informací zjištěných umělou inteligencí. Podle vlastního šetření následně potvrdí, nebo vyloučí trestný čin či přestupek. Právě lidský faktor policejní útvary z Devonu a Cornwallu při testování kamer vyzdvihují.

Když Britové prováděli v roce 2022 testy podobného systému, během 15 dnů odhalili 590 přestupků souvisejících s nezapnutými bezpečnostními pásy a 45 s použitím chytrého telefonu za jízdy. „Když jsme technologii zkoušeli v loňském roce, byli jsme zklamáni počtem řidičů, kteří nejsou připoutáni. Předběžné výsledky ukazují, že problém nastává i při používání mobilních telefonů. Využíváme nové technologie, abychom každému, kdo stále používá svůj telefon za volantem, vyslali jasný vzkaz: Budete chyceni!“ řekl BBC Adrian Leisk, šéf bezpečnosti silničního provozu pro Devon a Cornwall.

V Česku zatím žádný podobný systém v provozu není, takže policie je při odhalování používání telefonu za volantem nebo nepřipoutání se bezpečnostním pásem odkázána na své bystré oči či náhodu. Pokud vás lapne s telefonem v ruce, zaplatíte až 1 000 Kč pokuty a přijdete o dva body, pokud nejste připoutáni, je to za tři body a pokuta činí až 2 000 Kč, zaplatíte-li na místě.

Tagy: