Umělá inteligence nás může brzy zničit, varují šéfové globálních firem. Bojí se vlády robotů

Většina ředitelů předních globálních firem se domnívá, že vzestup umělé inteligence může způsobit katastrofu. Někteří z nich jsou dokonce toho názoru, že zničí lidstvo do deseti, nebo dokonce pěti let. Vyplývá to z průzkumu provedeném na Yale CEO Summitu, jehož výsledky dostala do rukou americká CNN.

Umělá inteligence je jedním z nejskloňovanějších spojení letošního roku. Ačkoli hraje v našich životech roli už dlouhá léta, na podzim minulého roku se pokročilé nástroje umělé inteligence dostaly k široké veřejnosti. Šílený boom odstartoval nástroj ChatGPT organizace OpenAI, kterou sponzoruje Microsoft.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádné emoce a zákaz charakteristik. Europoslanci nastavili mantinely umělé inteligenci

Od té doby se prakticky každý den objevují další a další nástroje umělé inteligence, z nichž některé mají moc změnit svět k nepoznání. A právě toho se někteří bojí. Jak ukázal průzkum na virtuální konferenci Yale CEO Summit, obavy mají dokonce i mnozí ředitelé globálních společností.

Průzkumu se zúčastnilo 119 výkonných ředitelů. Mezi nimi byli například šéfové firem Walmart, Coca-Cola, Xerox a Zoom, dále zástupci průmyslových, farmaceutických nebo mediálních společností. Data z průzkumu dostala exkluzivně do rukou americká CNN.

Strach ze zničení lidstva

Hned 42 procent respondentů se domnívá, že rozvoj umělé inteligence může vést ke zničení lidstva. Podle 34 procent oslovených k tomu může dojít do deseti let. Osm procent ředitelů korporací má ještě chmurnější vize, podle nich způsobí umělá inteligence pád lidstva už do pěti let. Zbylých 58 procent věří, že nic takového se nikdy nestane, a proto se vzpoury robotů neobávají.

Většina – konkrétně 58 procent – ředitelů globálních firem se shodne na tom, že úvahy o katastrofě, kterou může způsobit umělá inteligence, nejsou nijak přehnané.

Umělá inteligence bude mít podle šéfů největší vliv na proměnu tří hlavních odvětví – zdravotnictví, informační technologie a digitální sektor.

Bojí se i Musk

Strach z překotného vývoje umělé inteligence má také nejbohatší člověk světa Elon Musk. Ten se přitom rozvojem umělé inteligence sám zabývá prostřednictvím svých společností a byl to ostatně on, kdo v minulosti spoluzaložil OpenAI.

Agentura Reuters v březnu informovala, že Musk společně s dalšími odborníky na umělou inteligenci podepsal otevřený dopis, který žádá světové společnosti, aby její vývoj pozastavily.

„Mocné systémy umělé inteligence by se měly vyvíjet až ve chvíli, kdy si budeme jistí, že jejich dopad bude pozitivní a rizika zvládnutelná,“ uvádí se v dopise.

Vývoj po tomto apelu ale nijak nepolevil. Evropský parlamentu mezitím v týdnu schválil první regulaci umělé inteligence. Kritici se obávají, že si tím EU oproti USA nebo Asii pod sebou řeže větev technologického pokroku.

Tagy: