Mami, tátu zabili. Izraelci popisují vražedné běsnění Hamásu a zoufale hledají své příbuzné

Těla civilistů po útoku Palestinců v izraleském měste Sderot

Jiří Vojáček k situaci v Izraeli

Teroristé zajali a unesli moji 85letou babičku do pásma Gazy. Srdceryvný příběh popsala na sociálních sítích žena z Izraele jménem Adva a přiložila fotografii své příbuzné. O babičce nemá žádné informace, nikdo s její rodinou údajně nekomunikuje. „Chci, abyste v noci nespali a neúnavně prohledali každý centimetr země, dokud se tito lidé nevrátí domů,“ vyzvala izraelskou vládu. Další příběh vypovídá o poslední konverzaci mezi manželi, než byl muž ve svém domově zavražděn.

„To je moje babička,“ napsala v příspěvku s fotografií Adva. „Zajali ji a unesli do pásma Gazy. Vlastníma rukama pomáhala zakládat kibuc (zemědělskou či průmyslovou osadu v Izraeli, pozn. red.), věřila v sionismus a milovala svou zemi, které důvěřovala. Nyní je pravděpodobně opuštěna, trpí v krutých bolestech, bez léků, vody a jídla. Umírá strachy, úplně sama,“ líčila v příspěvku, který cituje web The Jerusalem Post.

ČTĚTE TAKÉ: Poprava z bezprostřední blízkosti. Video ukazuje brutalitu komanda z Hamásu na festivalu

Advinu babičku, jíž má být 85 let, měli dle informací webu The Times of Israel odvézt teroristé Hamásu během útoku na obce v pohraničí. Předpokládá se, že v zajetí je několik desítek osob.

„Nikdo s námi nemluví, nikdo nám nemůže nic říct,“ stěžovala si zdrcená žena. O svých příbuzných se podle Advy rodiny dozvídají z videí či fotografií kolujících na sociálních sítích. „Chci, abyste v noci nespali a neúnavně prohledávali každý centimetr země, dokud se tito lidé nevrátí domů,“ dodala.

„Mami, tady Daria. Tátu zavraždili“

Příběhy z pásma Gazy, líčení přeživších po útocích a vzkazy rodin, které hledají své příbuzné, se na sociálních sítích objevují stále častěji. O poslední konverzaci se svým manželem Dvirem se podělila jeho žena.

Jak uvádí web The Jerusalem Post, manželka pravděpodobně z jihu země sdílela poslední zprávy těsně před tím, než byl její muž zavražděn v kibucu v pásmu Gazy. Na začátku sdíleného úryvku z konverzace Dvir ženě napsal, že slyší střelbu. Za několik minut již ženě neodepsal její manžel, ale dcera.

„Mami, tady Daria. Tátu zavraždili,“ napsala. Doplnila, že po smrti by měl být i někdo jménem Stav. „Toto je poslední korespondence s mým manželem, otcem mých dětí, Dvirem Karpem. RIP. 1977–⁠2023,“ napsala zničená žena v popisku konverzace.

Aktuální situaci v izraelsko-paletinském konfliktu pro vás sledujeme v on-line článku zde.

Tagy: