Uničov kraluje českým městům v počtu cyklostezek. Drtivě porazil větší města i Prahu

Nejlepší cyklostezky jsou v Uničově

Nejlepší cyklostezky má Uničov, Praha propadla

Uničov má nejlepší infrastrukturu pro cyklisty v Česku. Ukázaly to výsledky výzkumu specializovaných webů Městem na kole a AutoMat. Za vítězem se umístila města Hradec Králové a Pardubice. Praha skončila až pětadvacátá. Uničov je zároveň jediným místem v Česku, v němž je poměr cyklostezek a silnic jedna ku deseti.

Do rozsáhlého výzkumu zahrnuli cyklonadšenci všechna česká města s počtem obyvatel nad deset tisíc. Těch je 127. Vítězný Uničov na Olomoucku je relativně malý. Žije tam jedenáct tisíc lidí. Že se jedná o město cyklostezek je zřejmé na první pohled. Vedou kolem všech nebezpečných dopravních tepen a už brzy prý budou i na všech výjezdech z města.

ČTĚTE TAKÉ: Pavla vítali chlebem a flanelkou. Po návštěvě Olomoucka chce otevřít další celostátní téma

Na mnoha místech radnice řeší situaci pomocí takzvaných smíšenek, tedy stezek pro cyklisty i chodce současně. „Je to výsledek dvacetileté práce všech úředníků, kteří se točí kolem dotací,“ uvedl pro CNN Prima NEWS starosta města Radek Vincour (ODS).

„Je to dobré. Cyklostezka vede do Želechovic, teď i do Šternberka,“ sdělila cyklistka z města s tím, že se nyní na kole dostane všude, kam potřebuje. „Jsem spokojený. Aspoň se trošku starají,“ řekl další z místních.

„Oni pracují na cyklostezkách systematicky a mají tam hodně lidí, co na kole jezdí, výsledek nepřekvapil. Možná nás trošku překvapilo, že některá města nemají prakticky nic. Úplně na konci byl, myslím, Rumburk,“ okomentoval výsledky Vratislav Filler ze spolku AutoMat, který se zabývá udržitelným urbanismem.

Hned za Uničovem se umístil Hradec Králové. Tamní cyklistická infrastruktura měří 137 kilometrů a vedení města se snaží místní obyvatele motivovat k tomu, aby přesedli z auta na kolo například sdílenými koly. Prvních patnáct minut je zdarma.

„Rezervy ve městě pořád jsou. Musíme více investovat především do bezpečné a příjemné infrastruktury. Aby každý rodič měl dobrý pocit z toho, že může bezpečně pustit své desetileté dítě do města na kole. Nebo svoji sedmdesátiletou babičku,“ sdělil náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09).

„Síť cyklostezek je super, jezdím každý den do školy,“ ohodnotila město místní. „Mohli by ještě klidně cyklostezky prodlužovat a rozšiřovat,“ přidala další.

Autoři výzkumu, který se konal letos poprvé, chtějí příští rok zahrnout do celkového hodnocení i další kritéria, jako jsou třeba zatím nezahrnuté lesní stezky a návaznosti jednotlivých tras.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrozivé záběry: Vlaku na Šumpersku vjela do cesty sklápěčka, náklad se rozprskl do okolí

Tagy: